V Libyi propustili ze zadržovacího střediska stovky migrantů. Není jasné, kam nyní běženci půjdou.

Zadržovací uprchlické středisko Abú Slím v Libyi propustilo 600 migrantů. Není zatím jasné, proč byli běženci propuštěni, ani kam nyní půjdou. Asi 200 z nich zamířilo do přeplněného zařízení provozovaného OSN určeného pro přesídlování uprchlíků. 

V Tripolisu stále pokračují boje mezi samozvanou Libyjskou národní armádou (LNA) polního maršála Chalífy Haftara a milicemi, jež podporují vládu Faíze Sarrádže sídlící v Tripolisu, kterou uznává OSN.

Střet o hlavní město podle agentur OSN a nevládních organizací ohrožuje migranty, kterých v zadržovacích střediscích v okolí metropole pobývá několik tisíc.

Zadržovací střediska formálně provozuje Sarrádžova vláda, nicméně ve skutečnosti je kontrolují různé milice, jež Sarrádžův kabinet podporují.

Humanitární organizace i OSN dlouhodobě kritizují životní podmínky v těchto zařízeních. Po mezinárodním nátlaku jich letos několik ukončilo provoz.

Libyjská pobřežní stráž, kterou podporuje EU, nyní také migranty zadržené na moři propouští namísto toho, aby je navracela do středisek jako dříve.

Lodě humanitárních organizací odmítají kvůli pokračujícím bojům utečence zachycené na moři do Libye vracet úplně.

V Libyi panuje faktické dvojvládí od roku 2011, kdy byl s pomocí Západu svržen tamní dlouholetý diktátor Muammar Kaddáfí.

O vládu vedle mnoha ozbrojených skupin usilují dva kabinety. Ten na východě země, podporovaný Libyjskou národní armádou (LNA) vedenou polním maršálem Chalífou Haftarem, neuznává Sarrádžovu vládu v Tripolisu.

Haftar zahájil letos v dubnu na hlavní město ofenzivu.

Podle odhadů nyní pobývá v Libyi 640 tisíc migrantů.

(pel)