V Polsku bijí na poplach kvůli zdravotně závadným účtenkám. V Česku vláda finančně podporuje co nejširší manipulaci veřejnosti s účtenkami.

V Polsku bijí na poplach kvůli zdravotně závadným účtenkám. V Česku vláda masivně podporuje co nejširší rozšíření stejných zdravotně závadných účtenek mezi veřejností. Polský odborový svaz Solidarita varoval, že největší obchodní řetězce v zemi používají účtenky obsahující rakovinotvorný bisfenol A.

Polští odboráři požadují vybavit dva miliony zaměstnanců obchodů ochrannými pomůckami, které by je ochránily před působením škodlivé látky v paragonech.

Bisfenol jako takový není zakázán, jelikož není toxický. Potenciálně však může být pro zdraví nebezpečný.

Experti Solidarity prozkoumali účtenky vydávané v osmi náhodně vybraných řetězcích působících v Polsku a jen v jediné nezaznamenali bisfenol, zatímco v ostatních koncentrace látky překračovala běžný výskyt až tisícinásobně.

Bisfenol A (BPA) je součástí termopapírů, například v účtenkách z pokladen supermarketů, v některých plastových zubních plombách nebo v mobilních telefonech. Podle odborářů i vystavení nízkým dávkám BPA zvyšuje riziko vzniku vážných onemocnění, jako je neplodnost, rakovina prsu u žen nebo rakovina varlat a prostaty u mužů.

„Budeme od zaměstnavatelů požadovat, aby vybavili pracovníky rouškami a bavlněnými rukavicemi. Požadujeme také, aby ministerstva zdravotnictví a práce spustily spolu s námi osvětové kampaně upozorňující pracovníky, jak je důležité si mýt ruce,” prohlásil Alfred Bujara, který vede odboráře z bank, obchodu a pojišťoven.

Bisfenol A je syntetický estrogen, který škodí lidskému organismu a to i při pouhém dotyku.

Zmiňovány jsou například negativní dopady v podobě ohrožování vývoje miminek a dětí či riziko rakoviny s tím, že Bisfenol A zvyšuje odolnost vůči chemoterapii a snižuje tak pacientovu šanci na úspěšnou léčbu.

Jako další možné dopady působení Bisfenolu na lidský organismus uvádějí i vyšší výskyt kardiovaskulárních onemocnění či cukrovku.

Zdravotní rizika způsobovaná přímým kontaktem s Bisfenolem A (BPA) v pokladních účtenkách připustil i Státní zdravotní ústav (SZÚ).

“Vzhledem k tomu, že BPA je jedním z nejznámějších endokrinních disruptorů, který může vyvolávat řadu hormonálních poruch včetně obezity a diabetes mellitus a působí negativně na imunitní systém člověka, je jeho obsah a používání stále více omezováno,” uvedla ředitelka SZÚ Jitka Sosnovcová.

“Je snaha najít za něj (tj. za látku Bisfenol A, pozn. redakce) adekvátní náhrady, které by byly méně toxické pro lidský organismus,” zdůraznila ředitelka SZÚ.

Poukázala přitom na nařízení Evropské komise na ochranu před bisfenolem.

To bylo vydáno právě kvůli tomu, že látka BPA může být součástí termocitlivých papírů (které se často používají jako účetní doklady vydávané na pokladnách) a s ohledem na riziko expozice lidského organismu dermální cestou, zejména potom u pracovníků, kteří s účtenkami manipulují.

Uvedené nařízení EK má chránit zejména pokladní od expozice látkou BPA z pokladních účtenek.

Vláda České republiky podporuje manipulaci s pokladními účtenkami jednak zavedením elektronické evidence tržeb (jež vynucuje vydávání, respektive přijímání účtenek a tedy manipulaci s termopapírem a to i u dětí a mladistvých) a jednak spuštěním státní Účtenkové loterie, která obyvatelstvo pomocí finančních stimulů v podobě výher motivuje k přijímání, sbírání a skladování účtenek. (sfr)


VÍCE SE O TÉMATU DOČTETE ZDE:

Vláda přiznala nebezpečnost bisfenolu. Ten je obsažen v účtenkách, jež vláda podporuje

Pokladní účtenky škodí toxickým bisfenolem. Babišova Účtenkovka zvýší zdravotní rizika

Ministerstva neřešila ekologické dopady EET. Zelení: spotřeba papíru na účtenky je problém

Babišova EET nutí vydávat účtenky. Ty ale obsahují toxický Bisfenol a ohrožují zdraví lidí