Velká Británie se s EU dohodla na dalším odkladu brexitu, tentokrát do konce ledna 2020.

Brexit se už potřetí odloží. Členské státy Evropské unie (EU) schválily odklad vystoupení Velké Británie ze společenství do konce ledna 2020. Pokud Británie schválí výstupní dohodu před uplynutím nové lhůty, může opustit Unii dříve. Původně měla Británie odejít 29. března 2019, termín byl poté posunut na 31. října. 

Odklad schválili velvyslanci 27 zemí EU na nedělní schůzce v Bruselu.

Dosud to blokovala Francie, která po Británii požadovala pádný důvod prodloužení jejího členství v evropském bloku. Po telefonátu prezidenta Emmanuela Macrona s britským premiérem Borisem Johnsonem však Paříž změnila názor.

Přijatý text jako motivy odkladu podle médií zmiňuje poskytnutí času potřebného pro britskou ratifikaci brexitové dohody stejně jako pro případné vypsání předčasných voleb v Británii.

Výslovně navíc zmiňuje povinnost jmenovat nového evropského komisaře za Británii, s čímž dosud Londýn nepočítal. Evropská komise by se měla přitom ujmout funkcí začátkem prosince.

Britský premiér Boris Johnson hodlá v pondělí Dolní sněmovně předložit návrh na vypsání předčasných voleb na 12. prosince. K jeho schválení ale potřebuje dvoutřetinovou většinu poslanců, tedy 434 hlasů.

Johnson by pak nechal 6. listopadu rozpustit parlament a zákonodárci by se sešli v novém složení před 23. prosincem, aby stihli projednat věci kolem brexitu.

Opoziční labouristé, jejichž hlasy Johnson pro dosažení potřebné dvoutřetinové většiny potřebuje, svůj souhlas podmiňovali právě poskytnutím brexitového odkladu ze strany EU. Šéf strany Jeremy Corbyn se tak snaží předejít brexitu bez dohody.

(pel)