"Milionáři" chystají akci „LETNÁ 2 - znovu za demokracii!“ (Ilustrační foto)

„Milionáři“ opět zaveleli do útoku proti Andreji Babišovi. Spolek Milion chvilek pro demokracii svolává na 16. listopadu na Letnou masovou demonstraci. Den před 30. výročím od sametové revoluce chtějí ukázat, že jim záleží na demokracii a že jsou připraveni za ni bojovat.

Zástupci iniciativy Milion chvilek pro demokracii chystají opět velkou protestní akci.

„Milí a vzácní přátelé, vzpomínáte na to, co jsme společně prožili na Letné? Vzpomínáte na tu sílu a atmosféru? Zakusili jsme, že nejsme sami. Ukázali jsme, že nám na demokracii záleží a že jsme ochotni se za ni postavit, bude-li to potřeba,“ uvedla skupina.

V souvislost s třicátým výročím Sametové revoluce spolek hlásá, že je na čase opět pozvednout hlas a nemlčet k aktuálním problémům.

„Čas vyjít ven a postavit se za demokracii znovu nastal! Čeho jsme byli svědky od Letné? Prezidentova pohrdání Ústavou. Premiérovy slabosti. Překvapivého zastavení kauzy Čapí hnízdo. Pochybnosti vzbuzujícího odůvodnění. Neschválení ústavní žaloby na prezidenta. A konečně prezidentova příslibu, že v případě potřeby udělí Andreji Babišovi abolici,“ uvedli nově organizátoři demonstrace.

Proto je prý zase nutné vyjít do ulic.

„Důvodů zaplnit největší veřejné prostranství v zemi máme dnes ještě více než v létě. Je čas opět se postavit za demokracii. Je čas ukázat mocným, že jsme tady a že jsou pod drobnohledem. Je třeba jasně formulovat, co chceme, a také se o to zasadit,“ deklarovala iniciativa.

Svolává proto na 16. listopadu své příznivce na Letenskou pláň. Akce má začít ve 14:00.

Další shromáždění mají pokračovat hned v neděli 17. listopadu na náměstích a návsích po celém Česku.

„Čas vyjít ven a postavit se za demokracii znovu nastal!“ zdůraznila skupina Milion chvilek.

K události nazvané „LETNÁ 2 – znovu za demokracii!“ se na facebooku prozatím přidalo více než 40 tisíc lidí. Dalších 88 tisíc projevilo zájem.

V neděli 23. června, kdy se konal poslední velký protest Milionu chvilek, se na Letenské pláni podle organizátorů sešlo více než 283 tisíc lidí.(sfr)