Mobilní data v Česku patří k nejdražším, i když operátoři začali nabízet výhodnější balíčky.

Mobilní data v Česku patří k nejdražším, i když operátoři začali nabízet výhodnější balíčky. Vyplynulo to z analýzy Rewheel, která porovnávala ceny operátorů v Česku a v dalších zemích Evropské unie a OECD.

S lepšími nabídkami dat v tarifech přišly v posledních měsících všichni operátoři. V omezených tarifech, které jsou nejrozšířenější, však Česko dál patří k nejdražším.

Z analýzy Rewheel vyplynulo, že se více dat stalo součástí tarifu s neomezeným voláním, ale při porovnání tarifů za 20, 30 nebo 40 eur Česko dále zůstává na konci žebříčku.

Například za třicet eur si zákazník v Česku může pořídit nanejvýš čtyři gigabajty, zatímco v Estonsku nebo ve Švýcarsku by za tento poplatek získal neomezená data.

V dubnu letošního roku zaujímala Česká republika 39. místo mezi 41 porovnávanými státy. V září si polepšila o dvě místa.

Tuzemští mobilní operátoři kritiku odmítají.

Od dubna 2020 se postavení zákazníků vůči operátorům posílí, což by mohlo vést k dalšímu cenovému poklesu. V platnost totiž vstoupí  novela zákona o elektronických komunikacích, čímž se výrazně zjednoduší přechod ke konkurenčnímu operátorovi.

Ministerstvo průmyslu a obchodu chce navíc v tlaku na operátory pokračovat.

„Operátoři v Česku stále neposkytují jednoduchou, transparentní nabídku s rozumným objemem dat i u nižších tarifů. To se musí změnit a my pro to děláme maximum. Například se již uvolňují potřebné kmitočty pro rychlý mobilní internet 5G,“ uvedl k tomu již dříve ministr průmyslu Karel Havlíček. (sfr)