Hrozba stávky tuzemských učitelů kvůli platům trvá i po jednání školských odborářů s premiérem Andrejem Babiše. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Hrozba stávky tuzemských učitelů kvůli platům trvá i po schůzce odborářů s premiérem Andrejem Babiše. Odboráři ani zaměstnavatelé ve školství nesouhlasí s paušálním zvýšením platů všem pedagogům o 2700 korun, jak navrhuje ministr školství Robert Plaga (ANO). Učitelé požadují růst platového základu o deset procent.

Kvůli zvýšení platů učitelů na rok 2020 se sešel premiér Andrej Babiš (ANO) se zástupci školských odborů a asociací škol.

Školské odbory i po tomto jednání zůstávají ve stávkové pohotovosti a jsou připraveny případně vyhlásit jednodenní stávku ve školách.

Shoda na způsobu zvýšení platů se podle odborářů nenašla. Ministerstvo školství přitom na plošném přidání trvá.

Rozhodne o tom vláda, která platy ve školství stanovuje svým předpisem.

Požadavek odborů na desetiprocentní navýšení tarifů podporují i zaměstnavatelé.

„Zatím vždy, když se odboráři a zaměstnavatelé dohodli, to premiér a vláda respektovali. Pokud by to teď bylo jinak, nemusel by se sociální dialog vůbec vést,“ řekl předák školských odborů František Dobšík.

Vláda počítá s růstem sumy na platy pedagogů o deset procent. Podle ministra by se při plošném přidání o 2700 korun všem učitelům jejich tarify zvedly o 7,2 až 9,9 procenta.

Více by dostali ti bez praxe s nižší kvalifikací. Zkušenějším by plat rostl procentně méně.

Zbývající čtvrtinu peněz by vyučující podle představ ministry Plagy dostali v odměnách.

Odbory však plošné zvyšování platů odmítají. Podle nich by nemotivovalo dobré pedagogy a bylo by nižší, než učitelům vláda slibovala.

Při desetiprocentním zvýšení by se tarifní část odměny zvýšila zhruba o 1360 až 4420 korun, podle praxe a kvalifikace. Více by dostali odborníci se zkušenostmi. Méně by platy vzrostly začínajícím pracovníkům s nižší odborností.

Učitelům by se základ výdělku zvedl zhruba o 2860 až 3730 korun.

Na odměny by zbyla asi pětina finančních prostředků. (sfr)