Sněmovna schválila návrh státního rozpočtu pro rok 2020 se schodkem 40 miliard korun.

Poslanci schválili návrh státního rozpočtu pro rok 2020. Opoziční strany se sice snažily prosadit přepracování návrhu, to se jim však nepovedlo. Vadí jim především plánovaný schodek 40 miliard v době ekonomického růstu a nedostatečné investice. 

Sněmovna hlasy ANO, ČSSD a KSČM schválila základní parametry státního rozpočtu na příští rok.

Jednání sněmovny začalo v 9:00.

V úvodu promluvil prezident Miloš Zeman, který vyzval ke zrušení daňových výjimek a kritizoval investice do obnovitelných zdrojů.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) představila základní parametry rozpočtu i změny, ke kterým by mělo v příštím roce dojít.

„Domnívám se, že návrh státního rozpočtu na rok 2020 vytváří předpoklady pro realizaci vhodných politik, které přispějí ke zvýšení produktivity a posunou potenciál naší ekonomiky. Ať již investicemi do infrastruktury nebo do vzdělání, vědy výzkumu či inovací,“ hájila rozpočet Schillerová.

Podle šéfa opoziční ODS Petra Fialy se prezident zachoval jako gentleman, když přišel podpořit rozpočtový paskvil. Občanští demokraté chtějí „naučit vládu hospodařit“.

Předseda poslaneckého klubu TOP09 Miroslav Kalousek rozpočet rozcupoval. Zkritizoval mj. slevy na jízdném pro studenty nebo nedostatečné investice. Navrhl vrátit rozpočet vládě k přepracování.

Kritika ze všech stran 

S výtkami k rozpočtu vystoupil na plénu také předseda Trikolóry Václav Klaus mladší. Ten stejně jako Kalousek navrhl, aby ho sněmovna vrátila vládě k přepracování.

Kabinet by podle něj měl snížit výdaje i schodek o 40 miliard korun tak, aby byl rozpočet vyrovnaný.

Návrh rozpočtu zkritizoval i Pirát Mikuláš Ferjenčík.

„Andrej Babiš kdysi sliboval vyrovnaný rozpočet, ale to se nekoná. Rozpočet je cár papíru. Jako příjmy se počítají věci, které nejsou vůbec jisté,“ vyčetl vládě Ferjenčík.

Předseda SPD Tomio Okamura se v projevu obul především do ČSSD a jejích skandálů.

Návrh státního rozpočtu zkritizoval i šéf hnutí STAN Vít Rakušan.

Předseda KDU-ČSL Marek Výborný zdůraznil, že Česká republika projídá svoji budoucnost a zadělává si na obrovský problém.

Ústupky komunistům 

Komunisté nakonec Babišovi kývli na čtyřicetimiliardový schodek, i když původně požadovali nižší.

„Nepovažujeme rozpočet za úžasný ani levicový, ale v podstatě za pragmatický kompromis,“ řekl Jiří Dolejš.

Premiér Andrej Babiš (ANO) se jednání o rozpočtu nezúčastnil kvůli cestě do Japonska. Aby měl zajištěné hlasy pro rozpočet, musel vypravit i na jednání širšího vedení KSČM.

K tomu ještě musel šéfovi komunistů Vojtěchem Filipem kývnout na to, že do zdravotnictví půjde o 4,9 miliardy korun navíc.

Celkové výdaje rozpočtu by měly dosáhnout výše 1,618 bilionu a příjmy 1,578 bilionu korun.

Schodek rozpočtu je naplánován na 40 miliard korun, stejně jako v letoším roce.

(pel)