Poslanci europarlamentu zhodnotili působení Jeana-Clauda Junckera ve funkci šéfa Komise. Zkritizovali, že předává Evropu v mnohem horším stavu nebo to, že Komise nebyla schopná vyřešit otázku migrace.

Odcházející šéf Evropské komise Jean Claude Juncker dostal vyčiněno od některých europoslanců. Ti hodnotili jeho působení ve funkci. Do Junckera se pustili hlavně představitelé frakce Identita a demokracie (ID) sdružující různé nacionalistické strany, a skupina konzervativců a reformistů (ECR). Podle nich je Evropa v mnohem horším stavu, než před Junckerovým nástupem. Zkritizovali také to, že si Komise nebyla schopná poradit s migrací. 

„Předáváte Evropu v daleko horším stavu, než byla. Je to Evropa rozdělená, oslabená a nemocná, která není schopna reagovat na současné výzvy,“ řekl Junckerovi lídr ID Marco Zanni.

Komise podle něj nedokázala vyřešit migraci, vnitřní bezpečnost a rovněž pokud jde o hospodářský růst, ztrácí EU podle Zanniho půdu pod nohama.

Spolupředseda ECR Ryszard Legutko prohlásil, že EK se spousta věcí podařila, například posílení vnitřního trhu, zajištění lepších dodávek energie a podobně.

Za zklamání ale Legutko považuje odchod Británie z bloku, za který podle něj Juncker nese částečně odpovědnost. Komise podle poslance rovněž uplatňovala vůči členským zemím dvojí standardy.

Sám Juncker europoslancům řekl, že jeho mandát provázely nejen úspěchy, ale také zklamání. Nepodařilo se podle něj například vyřešit otázku znovusjednocení Kypru, uzavřít se Švýcarskem dohodu o vzájemných vztazích nebo ustavit bankovní unii.

Podle Junckera nelze opomenout ani to, že v Evropě panuje mír. Vyzdvihl také pomoc Řecku v době dluhové krize, ačkoli mnoho členských států bylo proti.

Předsedu EK, Lucemburčana Jeana-Claudea Junckera, který Komisi vedl od roku 2014, poslanci nakonec ocenili potleskem vestoje.

(pel)