Miliardy korun evropských dotací určených pro malé a střední podniky čerpaly i nadnárodní korporace, které navíc ani nemají sídlo v EU. Firmy si z peněz pořídily třeba fotoaparát, dron nebo letadlo s hangárem. 

Miliardy korun evropských dotací určených pro malé a střední podniky v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT) čerpaly i nadnárodní korporace, které navíc ani nemají sídlo v EU. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Podpora z EU, rozdělovaná ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO), měla firmám pomoci třeba ke vzniku datových center. Firmy si ale z peněz pořídily třeba fotoaparát, dron nebo letadlo s hangárem. 

„Dotace měly českým podnikům zajistit lepší pozici na trhu. Z podpory ale v řadě případů čerpaly veřejné prostředky i velké nadnárodní korporace se sídlem mimo EU,“ uvedla mluvčí NKÚ Jana Gabrielová.

Ministerstvo podle NKÚ projekty dostatečně nekontrolovalo.

Kontroloři prověřili dotace z evropských operačních programů Podnikání a inovace a Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost pro sektor komunikačních a informačních technologií (ICT).

„Dopad podpory na konkurenceschopnost hodnotilo MPO podle podílu přidané hodnoty IT služeb na HDP. Ten mezi lety 2011 až 2017 průběžně rostl, avšak nezávisle na poskytnuté podpoře. Tento údaj ani nevypovídá o dopadu podpořených projektů,“ podotkla Gabrielová.

Peníze se tak podle NKÚ dostaly i projektům nedoporučeným hodnoticí komisí. V některých případech příjemci dotací dokonce dodávali nereálné údaje. Kontrola projektů byla převážně jen formální a nedůsledná, upozornili kontroloři.

Dotace měly být určeny například na budování center sdílených služeb, datových center nebo vznik nových ICT řešení.

NKÚ zmiňuje třeba dotaci přes 31 milionů korun, která šla na nákup použitého letounu a stavbu hangáru. Ty měly podniku sloužit k rozšíření poskytovaných služeb o certifikovanou výměnu leteckých motorů.

Peníze pak ale byly proplaceny i navzdory tomu, že byl projekt v poslední fázi změněn a s nákupem dalšího vybavení potřebného pro výměnu motorů už nepočítal.

Ministerstvo zjištění kontrolorů nepopřelo. Zpráva se však podle mluvčí Štěpánky Filipové vztahuje zejména k letům 2012 až 2018, kdy ministerstvo už dříve přijalo nápravná opatření.

„MPO si je vědomo, že s některými zjištěními ve zprávě lze souhlasit. Kvůli neaktuálnosti a přijetí opatření k nápravě však zpráva už ztrácí svůj význam,“ sdělila.

(pel)