Chilané se bouří proti zdražení jízdného v metru: Prezident v zemi vyhlásil výjimečný stav a zákaz vycházení v noci.

V Chile platí výjimečný stav a noční zákaz vycházení. Chilský prezident Sebastián Piňera tak reagoval na násilné protesty, které zemi zachvátily potom, co zvýšil ceny jízdenek na metro. Při nepokojích zemřelo už 8 lidí. Dalších šest desítek osob bylo při nich zraněno a přes sedm set lidí policie kvůli násilnostem zadržela. Piňera už zvýšení cen jízdenek odvolal.

Demonstranti v pátek večer zaútočili na několik stanic metra, zapalovali ohně a blokovali dopravu.

Nepokoje pokračovaly i další den. Protestující se při nich střetli s policií, která proti nim použila slzný plyn.

Při požáru v supermarketu na okraji hlavního města zemřeli tři lidé. Dva z nich uhořeli, třetího záchranáři převezli do nemocnice, kde oběť následkům podlehla.

Pět obětí našli hasiči v neděli v textilní továrně na okraji Santiaga, podle místních médií i v této továrně svědci před požárem hlásili rabování.

Prezident Sebastián Piňera v reakci na silné nepokoje vyšší cenu jízdného už odvolal.

Úřady vyhlásily stav nouze a zároveň zakázaly lidem vycházet v noci do ulic, protože se protesty začaly šířit i mimo hlavní město.

Vláda do ulic také poprvé od konce vlády diktátora Augusta Pinocheta nasadila vojáky.

Ministr obrany Alberto Espina uvedl, že do města nasadí dalších 1500 vojáků.

Za protesty ale údajně nestojí pouze nárůst cen jízdného. Místním se nelíbí náklady na zdravotní péči, vzdělávání a veřejné služby.

Násilné nepokoje začaly už v pondělí a vyvolali je převážně mladí studenti. Nahrnuli se do několika stanic metra, skákali přes turnikety nebo je podlézali. Do konce týdne pak protesty zesílily.

V pátek se pak situace vyhrotila o to víc, když vláda zastavila metro.

Kritiku si vysloužil prezident Piňera i za to, že v pátek večeřel v drahé restauraci, kde slavil narozeniny svého vnuka, zatímco demonstranti v ulicích zapalovali stanice metra.

(pel)