Kvůli kriminalizaci katalánských politiků a následném hněvu obyvatel museli zrušit derby Barca - Real. (Ilustrační foto: koláž redakce)

Kvůli kriminalizaci katalánských politiků usilujících o samostatnost a hněvu obyvatel museli zrušit fotbalové El Clásico, tedy zápas katalánského klubu FC Barcelona proti „španělskému“ Realu Madrid. Z obavy před dopady plánovaných protestů v katalánské metropoli bude pravděpodobně přeloženo utkání LaLigy mezi Barcelonou a Realem Madrid, které se mělo konat 26. října.

Rozhodla o tom španělská fotbalová federace, podle níž není bezpečné, aby se El Clásico hrálo ve stejný den, kdy jsou v katalánské metropoli naplánované rozsáhlé protesty a demonstrace.

Na novém termínu se mohou do pondělí dohodnout oba kluby.

Vedení ligy původně navrhovalo, aby si mužstva vyměnila pořadatelství a zápas se hrál v Madridu. To ale kluby odmítly.

Fotbalová federace pak po konzultaci s vládními představiteli uvedla, že konání zápasu v Barceloně by představovalo bezpečnostní riziko, a následně definitivně rozhodla o odložení duelu.

Pokud se kluby na novém termínu nedohodnou, bude konečné rozhodnutí na federaci.

Očekává se, že první El Clásico v sezoně bude předloženo na prosinec před zimní přestávku.

Lidé v Barceloně nadále demonstrují proti pondělnímu rozsudku Španělského nejvyššího soudu nad katalánskými politiky, z nichž devět dostalo tresty vězení od devíti do 13 let za uspořádání nezákonného referenda z roku 2017.

Protesty se v Katalánsku přeměnily v násilné potyčky s policií a výrazně komplikují i leteckou dopravu. Organizátoři vyzvali příznivce, aby se v Barceloně sešli právě v den utkání s Realem.

Odložení El Clásica by mohlo být pro Barcelonu velkou výhodou v nadcházejícím dvojutkání skupiny Ligy mistrů proti pražské Slavii. Katalánský gigant měl hrát s Realem jen tři dny po středečním venkovním duelu v Edenu.

Do Barcelony v pátek odpoledne dorazí takzvané Pochody svobody, které vyrazily ve středu z pěti katalánských měst.

Jejich cílem je protestovat proti pondělnímu rozsudku španělského nejvyššího soudu, který vynesl dlouholeté tresty vězení nad devíti katalánskými politiky kvůli referendu o nezávislosti z roku 2017. Kvůli verdiktu se v tomto autonomním regionu na severovýchodě Španělska konají už od pondělí demonstrace desetitisíců lidí. (sfr)