Evropská unie přístupové rozhovory s Albánií a Severní Makedonií zatím nezahájí. Neshodli se na tom evropští lídři.

Evropská unie (EU) se zatím rozšiřovat nebude. Prezidenti a premiéři členských zemí zavřeli vstupní dveře Albánii a Severní Makedonii, když se na dvoudenním summitu neshodli na zahájení přístupových rozhovorů s oběma zeměmi. Podle diplomatů byla proti zejména Francie, výhrady mělo i Nizozemsko a Dánsko.

Předseda Evropské rady Donald Tusk prohlásil, že pro návrh byla velká většina zemí. K potřebné jednomyslnosti to ale nestačilo.

„Chci říct jasně, že to není vina Albánie a Severní Makedonie… ty jsou připraveny. Bohužel nejsou připraveny některé členské země,” řekl Tusk.

Předseda Evropské komise (EK) Jean-Claude Juncker označil rozhodnutí summitu za zklamání a dodal, že tím snaha o rozšíření nekončí.

A zklamání dal najevo i český premiér Andrej Babiš (ANO). Rozhodnutí nezahájit přístupová jednání označil za „nepochopitelné“. Z jeho pohledu se totiž jedná o „formální záležitost“.

Evropská rada oběma státům slíbila začít jednání do konce října, pokud splní stanovené podmínky.

Tirana i Skopje podle Evropské komise požadavkům vyhověly, avšak summit se ani tak na slíbeném kroku neshodl.

Summit se shodl pouze na tom, že se političtí vůdci k tématu vrátí před vrcholnou schůzkou EU a zemí západního Balkánu v květnu příštího roku.

(pel)