Poplatky za svoz komunálního odpadu v Praze vzrostou o 30 procent. (Foto: Pražské služby)

Lidé v Praze si připlatí za svoz odpadu. Město zdraží poplatky za komunální odpad o 30 procent. Magistrát si navýšením slibuje vybrat navíc 220 milionů korun. Změnu schválili pražští radní. V současnosti domácnosti v metropoli platí za svoz běžného odpadu měsíčně od 86 do 5737 korun, podle četnosti a velikosti kontejneru.

„Při zvýšení poplatku za komunální odpad o 30 procent budou výrazně sníženy náklady města na zajištění systému nakládání se směsným komunálním odpadem v Praze s tím, že finanční účast města se při plném výběru nově stanoveného poplatku sníží na asi tři procenta,” je uvedeno v předloženém dokumentu.

Náklady města na svoz komunálního odpadu v Praze jsou ročně přes 977 milionů korun. Na poplatcích přitom město vybere „jen“ 723 milionů. Rozdíl pokrývá z rozpočtu.

V novele vyhlášky radní schválili také zavedení svozu bioodpadu.

Loni lidé v metropoli vyprodukovali 321 183 tun odpadu, o rok dříve to bylo 304 325 tun. Vytříděného odpadu bylo loni 56 949 tun, tedy 18 procent. Nejvíce se třídí papír. Další odpad končí ve sběrných dvorech, kterých jsou v Praze dvě desítky.

Svoz odpadu pro zhruba dvě třetiny metropole provádí na základě smlouvy s magistrátem Pražské služby, zbytek zajišťuje firma AVE CZ podnikatele Daniela Křetínského a její subdodavatelé.

 (pel)