Kellnerova PPF a její společnost Sotio investuje 167 milionů korun do vývoje protinádorového přípravku. (Foto: Sotio)

Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera zvyšuje úsilí v hledání léku na rakovinu. Prostřednictvím společnosti Sotio investuje 6,5 milionu dolarů (167 milionů korun) do  americké biotechnologické firmy MaveriX Oncology, která vyvíjí nové přípravky pro léčbu nádorových onemocnění. PPF v ní získává významný majetkový podíl.

Ve chvíli, kdy se lék v Evropě začne prodávat, navýší Sotio investici do kalifornského podniku až na 138 milionů dolarů.

„Pokud vše půjde podle plánu, měl by být první výrobek na trhu za čtyři roky, “ uvedl mluvčí společnosti Richard Kapsa.

Lék společnosti MaveriX by měl umět přesně zasáhnout a zničit nádorové buňky.

Technologie umožní cílené dopravení účinných protirakovinných látek přímo do samotných nádorů a zároveň posiluje imunitní reakci proti nádorovým buňkám, vysvětlil generální ředitel Sotio Radek Špíšek.

Výrobek už prošel předklinickými testy, které potvrdily, že lék je účinný i proti nádorovým buňkám, které už si dokázaly vytvořit obranu proti chemoterapii. První testování na pacientech plánuje MaveriX na konci příštího roku.

Není to první biomedicínská investice skupiny PPF v oblasti výzkumu a léčby rakovinových nádorů.

V roce 2016 Kellnerův holding vložil v přepočtu téměř 250 milionů korun do švýcarské firmy NBE Therapeutics. O rok později s několika investory vložil 5,2 milionu franků (skoro 132 milionů korun) do švýcarské soukromé firmy Cellestia Biotech. Oba podniky se zabývají vývojem protinádorových přípravků.

Letos posílil svou biotechnologickou divizi o podíl 19,2 procenta v britské společnosti Autolus Therapeutics, která je v pokročilé fázi klinických studií s přípravky protinádorové terapie založené na T-lymfocytech.

(pel)