Fraser Institute: Česká republika je 22. ekonomicky nejsvobodnější zemí ze 162 sledovaných států světa. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Česká republika je 22. ekonomicky nejsvobodnější zemí ze 162 sledovaných států světa. Nejsvobodnější zemí světa zůstal Hongkong. Naopak nejméně svobodná je znovu Venezuela. Vyplynulo to z nejnovějšího žebříčku ekonomické svobody, který sestavuje kanadský Fraser Institute. 

Česko se umístilo na stejné příčce jako o rok dříve.

Letos zveřejněné údaje „Economic Freedom of the World Index“ vycházejí z dat roku 2017. Zpoždění je způsobeno tím, že je nutné počkat na údaje ze 162 zemí světa.


Vybrané výsledky Indexu ekonomické svobody 2019:

1. Hongkong

2. Singapur

3. Nový Zéland

4. Švýcarsko

5. USA

6. Irsko

7. Velká Británie

8. Kanada

9. Austrálie


20. Německo

22. Česko

40. Slovensko

59. Polsko

161. Libye

162. Venezuela

Zdroj: Fraser Institute


 

Jak uvádí Fraser Institute, Index ekonomické svobody měří stupeň toho, do jaké míry politika a instituce té které země podporuje ekonomickou svobodu. 

Za pilíře ekonomické svobody institut označuje možnost svobodné volby, dobrovolnou směnu, svobodu vstupovat a konkurovat na trzích, stejně jako osobní bezpečnost a soukromě vlastněný majetek.

 

Index se skládá z pěti ukazatelů, které se týkají velikosti státního sektoru, úrovně právního státu, mezinárodního obchodu nebo celkové regulace. Dalším faktorem je měnové prostředí dané země a inflační prostředí.

Zatímco v oblasti celkové regulace je Česko na 18. místě a v oblasti zahraničního obchodu na 23. místě, ve velikosti vlády obsadila ČR až 71. místo; loni to byla 66. příčka.

Index Fraserova institutu je jedním ze dvou hlavních indexů.

Na rozdíl od konkurenčního Heritage foundation se do indexu Fraserova institutu nezapočítávají data o korupci.

Institut ve své studii také zdůraznil, že země s ekonomickou svobodou v indikátorech životní úrovně vysoce převyšují země ekonomicky nesvobodné

Země z první čtvrtiny pořadí indexu ekonomické svobody měly v roce 2017 v průměru na osobu HDP ve výši 36.770 dolarů, zatímco u zemí ze spodní čtvrtiny to bylo v průměru jen 6.140 amerických dolarů.

Ve státech z horní čtvrtiny žebříčku činil průměrný příjem nejchudší desetiny obyvatel 10.646 dolarů (za rok 2017), zatímco ve spodní čtvrtině zemí to bylo jen 1.503 dolarů.

Institut také označil za zajímavé, že průměrný příjem nejchudší desetiny obyvatel v ekonomicky nejvíce svobodných zemích světa byl o o dvě třetiny vyšší, než průměrný příjem v ekonomicky nejméně svobodných zemích světa.

Pro dokreslení výhod ekonomické svobody použil institut mimo jiné také parametr věku dožití. V top čtvrtině ekonomicky svobodných zemí dosáhl tento ukazatel 79,5 roku, zatímco u spodní čtvrtiny zemí to bylo jen 64,4 roku. (sfr)