Česká republika plánuje investovat do výzkumu vesmíru 1,5 miliardy Kč ročně. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Česká republika plánuje investovat do výzkumu vesmíru 1,5 miliardy Kč ročně. Vláda chce vesmírnými programy podpořit zejména budování tuzemských kapacit pro kosmické technologie a zvyšování konkurenceschopnosti.

Vyplynulo to z materiálu ministerstva dopravy, který bude posuzovat vláda.

V příštích pěti letech by tak Česká republika na kosmické programy jako člen Evropské kosmické agentury (ESA) dávala 1,53 miliardy korun ročně. Je to stejná částka jako v předchozích letech.

Hlavní část peněz bude poskytovat ministerstvo dopravy, které má vesmírné programy na starosti.

Na programy v ESA vyčlení resort 1,2 miliardy korun. Prostředky peníze budou směřovat zejména na kosmické programy s průmyslovými cíli.

Dalších 325 milionů korun dá ministerstvo školství, jež hodlá podporovat například fungování kosmodromu nebo další výzkumné programy.

Vesmírné programy mají podle ministerstva dopravy značný ekonomický, sociální a bezpečnostní potenciál. Zahrnují například využití družic, technologie pro pozorování vesmíru a s tím spojený vědecký výzkum.

Získaná data jsou pak využitelná v celé řadě oblastí.

Vedle rozvoje českého kosmického sektoru chce tuto cestou ministerstvo také zviditelnit Českou republiku v zahraničí.

Členem agentury ESA se Česko stalo na konci roku 2008. V roce 2009 se projektů ESA účastnilo 15 firem. v loňském roce to bylo už zhruba 60 firem a další desítky subdodavatelských společností. (sfr)