Klimatická Greta letos Nobelovu cenu nezískala, i když byla favoritem sázkařů.

Klimatická Greta letos Nobelovu cenu nezískala, i když byla favoritem sázkařů. Nobelovu cenu míru dostal etiopský premiér Abiy Ahmed a to za zprostředkování míru s Eritreou. Oznámil to norský nobelovský výbor.

Favoritem sázkařů na získání Nobelovy ceny míru byla také bojovnice proti klimatickým změnám Greta Thunbergová.

Ahmedova mírová smlouva mezi oběma zeměmi ukončila 20 let dlouhou válku, v níž zahynulo na 80 000 lidí.

Výbor zdůvodnil udělení ceny Ahmedovým úsilím dosáhnout míru a iniciativou vyřešit pohraniční konflikt s Eritreou. Dodal ještě, že když se Abiy Ahmed stal „v dubnu 2018 etiopským premiérem, dal jasně najevo, že chce obnovit mírové rozhovory s Eritreou“.

Uvedl, že „v úzké spolupráci s eritrejským prezidentem rychle pracoval na základních principech mírové dohody s cílem ukončit dlouhý konflikt mezi oběma zeměmi“.

Nobelův výbor ocenil i to, že v Etiopii Ahmed zahájil reformy, ukončil výjimečný stav a amnestoval tisíce politických vězňů. Také zrušil cenzuru, legalizoval zakázané opoziční skupiny a zbavil se zkorumpovaných politiků a vojáků.

Konflikt Etiopie s Eritreou, který se rozhořel v roce 1998, vyčerpával ekonomicky obě země. Výbor uvedl, že doufá, že Nobelova cena míru posílí premiéra Abiyho v jeho důležité práci pro mír a usmíření.

Cenu Ahmed dostal, i když ohlášené demokratické reformy týkající se armády a justice v Etiopii ještě nebyly završeny.

Země čelí dalším velkým etnickým konfliktům v oblastech obývaných Oromy a Amhárci. Etnické konflikty v zemi vedly jen v roce 2018 k vysídlení devíti milionů lidí.

Výbor uvedl, že rozhodování o Nobelově ceně míru není nikdy jednoduché.

Abiy Ahmed je 24. Afričanem, který dostal Nobelovu cenu míru. Loni ji získal Denis Mukwege z Demokratické republiky Kongo.

Asi největší kontroverzi vyvolalo udělení Nobelovy ceny míru palestinskému vůdci Jásiru Arafatovi v roce 1994. Na protest proti tomuto tehdy odstoupila celá třetina členů výboru, který ceny uděluje. (sfr)