Výbory Evropského parlamentu zamítly kandidaturu Francouzky Sylvie Goulardové do Evropské komise.

Výbory Evropského parlamentu zamítly kandidaturu Francouzky Sylvie Goulardové do Evropské komise. Navržená eurokomisařka pro vnitřní trh podle europoslanců nedokázala uspokojivě vysvětlit své finanční aféry z doby, kdy působila v europarlamentu. Jde už o třetího kandidáta či kandidátku do Evropské komise, kterou sestavuje Němka Ursula von der Leyenová.

Zamítnutí Goulardové je považováno za neúspěch francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.

Goulardová musela před členy výborů pro jednotný trh a průmysl absolvovat dokonce 2 slyšení. Velká část poslanců se po jejím vystoupení shodla, že je Francouzka o své bezúhonnosti přesvědčit nedokázala.

Macronova spojenkyně ztroskotala kvůli problémům spojeným s dobou, kdy sama působila jako europoslankyně. Goulardová totiž musela europarlamentu vrátit 45 tisíc eur (1,2 milionu Kč).

Nedokázala doložit, že pro ni skutečně pracoval asistent, kterého platila z parlamentních peněz.

Někdejší francouzská ministryně obrany byla součástí vyšetřování francouzské policie kvůli údajnému zneužívání evropských financí na fiktivní asistenty její někdejší strany, centristického Demokratického hnutí (MoDem).

Macronův úřad na neúspěch Goulardové reagoval prohlášením, že francouzská kandidátka se stala „předmětem politické hry, která se dotýká Evropské komise ve svém celku“.

Prezident Macron bude podle Elysejského paláce o záležitosti hovořit s von der Leyenovou a bude se snažit zajistit respektování portfolia, které bylo přiděleno Francii.

Macron během svého vystoupení v Lyonu přisoudil vinu za neúspěch Goulardové právě i budoucí německé šéfce komise, která si podle něj Goulardovou ze tří nabízených francouzských kandidátů sama vybrala a slíbila, že pro ni u vedení parlamentních frakcí vyjedná podporu.

Francouzský prezident zdůraznil, že na možné komplikace vyplývající ze životopisu bývalé ministryně obrany nastupující šéfku komise výslovně upozornil, dostalo se mu prý ale ujištění, že to nebude problém.

Goulardová se ve čtvrtek poslance snažila přesvědčit ujištěním, že úřady ji v současnosti oficiálně nevyšetřují. Nechtěla ale slíbit, že odstoupí, pokud by byla formálně obviněna.

Goulardová se stala už třetí odmítnutou kandidátkou do nové Evropské komise, což v minulosti nemá obdoby.

Lidovcům už koncem září neprošel schvalováním právního výboru maďarský kandidát László Trócsányi, socialistům zase Rumunka Rovana Plumbová.

Naopak, česká kandidátka Věra Jourová uspěla. Europoslanci ji doporučili do funkce místopředsedkyně Evropské komise. (sfr)