Home Credit po kritice odstoupí od partnerství s Univerzitou Karlovou. (Foto: Twitter PPF)

Úvěrová společnost Home Credit se zalekla kritiky. Zruší partnerskou smlouvu s Karlovou univerzitou. Na rektorát tlačily stovky studentů a pracovníků univerzity. Ti kritizovali hlavně to, že škola takovýmto spojením poškozuje své jméno. Univerzitě by přitom smlouva mohla přinést 1,5 milionu korun. 

„Nechceme být nadále vtahováni do iracionálních debat o smyslu naší spolupráce, které oba subjekty poškozují ještě předtím, než spolupráce byla vůbec zahájena,” uvedl mluvčí Home Creditu Milan Tománek.

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima uvedl, že odstoupení také zvažoval. Je to podle něj dobré řešení.

Stovky studentů a pracovníků univerzity vyzvaly rektorát, aby od smlouvy odstoupil.

Kritizovali zejména to, že se firma Home Credit „neodpovědným úvěrováním podílela na obchodu s chudobou a významnou měrou přispěla k dnešnímu množství vedených exekucí“.

Proti smlouvě vystoupila například Filozofická fakulta UK a její spolek Sinopsis, či sociolog a právník Jiří Přibáň. Dokumentem se má příští týden zabývat taktéž akademický senát.

Předseda zastupitelského klubu Piráti na Praze 5 a student Univerzity Karlovy Adam Rut založil otevřený účet u FIO banky. Na něm by chtěl vybrat do 17. listopad částku 1,5 milionů korun, která odpovídala hodnotě smlouvy.

Home Credit International patří do skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Ve smlouvě o spolupráci z počátku října zavázal univerzitě ročně po tři roky poskytovat půl milionu korun, celkem tedy 1,5 milionu korun.

Podporovány měly být zejména Matematicko-fyzikální fakulta UK a Institut ekonomických studií Fakulty sociálních věd UK.

(pel)