ODS slibuje daňové prázdniny pro rodiče s malými dětmi i pro mladé lidi do 26 let. (Foto: ODS)

ODS vyrazila do boje proti Babišovu hnutí ANO. Občanští demokraté slibují v nové kampani nulové zdanění mladých lidí do 26 let a rodičů, jejichž partneři pobírají rodičovský příspěvek. V programu nabízí také garantovaný minimální důchod nebo lístek na vlak do Evropy pro osmnáctileté zdarma. Ambicí strany je nejpozději po volbách roku 2021 nahradit ve vládě hnutí ANO Andreje Babiše. 

„Kampaň začínáme ve dnech, kdy si připomínáme 30 let svobody. Nestačí vzpomínat, nestačí si připomínat, o co šlo a o co dnes můžeme přijít. V příštích měsících budeme vysvětlovat, jaké chceme Česko,“ uvedl šéf ODS Petr Fiala.

Zkritizoval vládu Andreje Babiše (ANO), že udržuje republiku v provozu, ale jen přerozděluje peníze a není schopna přijít s nějakými změnami.

Daňové prázdniny pro mladé lidi do 26 let mají podle místopředsedkyně Alexandry Udženije usnadnit mladým start do pracovního života. Rodiče by zase měli mít nulové zdanění po dobu, kdy jeden z nich pobírá rodičovský příspěvek.

ODS počítá také se zavedením minimálního důchodu. Jeho výši zatím nechtěla prozradit. Změny u důchodů se přitom podle strany nemají týkat lidí, jimž je nyní více než 45 let, pouze těch mladších.

Chtěli by také zrušit daně z nabytí nemovitosti nebo zrušit superhrubou mzdu.

Vlakové jízdenky do Evropy pro osmnáctileté podle ODS umožní mladým lidem rozhodnout se o své budoucnosti a získat rozhled.

Občanští demokraté doplnili svůj program také o ekologické body.

V zahraniční politice chce ODS stavět na členství v NATO a zasadit se, aby ČR byla „hlasem zdravého rozumu v politických a bezpečnostních strukturách Západu”. Tuzemské zájmy by se měly dostat do centra diskusí o změnách EU.

(pel)