Průmyslová výroba v Česku se v srpnu snížila o 3,8 procenta.

Průmysl v Česku se nebezpečně propadá. Průmyslová výroba v srpnu klesla o 3,8 procenta po červencovém nárůstu 5,6 procenta. Slabší byla zejména výroba počítačů a elektronických přístrojů a zpracování kovů, naopak dařilo se automobilovému nebo farmaceutickému průmyslu.

Data zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Letošní srpen měl o jeden pracovní den méně než loňský, po očištění tak byla průmyslová produkce meziročně nižší o 1,2 procenta.

„To bylo způsobeno zčásti vyšší srovnávací základnou a zčásti čerpáním dovolených,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Iveta Danišová.

Výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení se oproti loňskému srpnu snížila o 12,7 procenta, výroba kovů a slévárenství o 14,6 procenta. Klesla i produkce kovových konstrukcí a kovodělných výrobků.

Naopak výroba aut vzrostla v srpnu meziročně o 4,5 procenta. Dařilo se i výrobě elektrických zařízen, která vzrostla o 7 procent, a výrobě základních farmaceutických výrobků a farmaceutických přípravků o 22,9 procent.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v srpnu meziročně klesly o 3,8 procenta. Hodnota nových zakázek byla meziročně nižší o 0,9 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 0,6 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky klesly o 4,2 procenta.

(pel)