Stát plánuje vybrat z kapes daňových poplatníků v příštím roce většinu peněz do státní kasy, celkem 818 miliard korun.

Do státní kasy v ČR přiteče v příštím roce celkem 1,578 bilionu korun. Většinu peněz stát vybere od daňových poplatníků, kteří na daních odvedou 818,6 miliardy korun. Informoval o tom server Novinky.cz. 

Příjmy státu představují především peníze, které se vyberou z daní od občanů. Část příjmů tvoří i peníze z Evropské unie a další finance stát získává z různého odprodeje majetku či od státních firem.

Česko plánuje příští rok příjem 1,578 bilionu korun. Z toho 586,4 miliardy představují peníze vybrané na sociálním a zdravotním pojištění.

Evropská unie poskytne příští rok státní kase ČR 111,5 miliardy korun na investice.

Daně pak mají do rozpočtu vynést 818,6 miliardy korun. Nejvíce, konkrétně 319,7 miliardy korun, má přinést daň z přidané hodnoty.

Daň z příjmů jak od firem, tak občanů očekává ministerstvo financí ve výši 303 miliardy korun.

U spotřební daně se předpokládá výnos 165,7 miliardy.

Projevit by se podle ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) měl i dopad dříve zavedených opatření, jako elektronická evidence tržeb (EET) či kontrolní hlášení.

Ministerstvo počítá s nárůstem spotřeby pohonných hmot i lepšími příjmy ze zvýšené daně na tabák, lihoviny či hazard. Plánuje vybrat také zhruba 2 miliardy z nové sedmiprocentní daně pro digitální giganty.

Poslední dvě zmíněná opatření ale musí nejprve projít sněmovnou.

(pel)