Ambicí státu je dostat Českou poštu do 21. století a do černých čísel, oznámil ministr vnitra Hamáček.

Česká pošta zruší 7 tisíc pracovních míst. Vyplynulo to z jednání šéfa pošty Knapa s nejvyššími vládními představiteli. Premiér Babiš uvedl, že stát dluží České poště 3,3 miliardy korun. Jejich vyplacení je však podmíněno souhlasem Evropské komise. Do roku 2021 se má pošta vrátit k zisku v řádu desítek milionů korun. Loni tento státní podnik vykázal miliardovou ztrátu.

Poště má k zisku pomoci restrukturalizace, v rámci které plánuje zredukovat o sedm tisíc počet pracovních míst. Po jednání s generálním ředitelem pošty Romanem Knapem to uvedl premiér Andrej Babiš (ANO).

„Naší ambicí je dostat Českou poštu do 21. století a do černých čísel. Ten plán předpokládá, že v roce 2021 bude česká pošta zisková, že proběhnou změny jak z hlediska personálních, tak i služeb,“ informoval ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Poukázal na to, že pošta nechystá redukci a nebude snižovat dostupnost pobočkové sítě.

„Jasně jsme řekli, že chceme zachovat pro občany komfort, aby měli poštu v dosahu, a plán změny je postaven tak, aby se toto nezměnilo,“ konstatoval.

Má tak sice dojít k redukci personálu o zhruba sedm tisíc míst s tím, že část služeb bude nahrazena automaty. Na dostupnost služeb by to však nemělo mít vliv, oznámil Hamáček.

Podle premiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše „stát zásadně pomůže České poště, v této chvíli jí dluží 3,3 miliardy korun, a je to podmíněno souhlasem Evropské komise“.

Babiš předpokládá, že peníze pošta příští rok skutečně obdrží.

Podle ředitele pošty Knapa jde o úhradu tak zvané univerzální služby, tedy základních poštovních služeb, které si stát u pošty objednává. Za loňský a letošní rok je tato částka okolo 1,5 miliardy za každý rok a z minulých let stát podniku nedoplatil 300 milionů korun.

„Je potřeba investovat do lepší a efektivnější distribuce,“ podotkl dále Babiš.

S tím, že Česká pošta bude také prodávat majetek, jehož hodnota by v roce 2021 mohla dosáhnout až 1,75 miliardy korun.

„Požádali jsme, aby to nejlépe probíhalo formou transparentní dražby,“ konstatoval Babiš.

Poštu bude v příštích třech letech prodávat zbytný majetek za zhruba 2,7 miliardy korun. Výnos z prodeje zejména nepotřebných nemovitostí chce použít na investice do nových technologií.

Česká pošta v současné době zaměstnává třicet tisíc lidí. Připravovaný plán restrukturalizace má zkvalitnit její služby a stabilizovat podnik personálně.

Vedení pošty počítá se zachováním zhruba tří tisícovek obslužných míst. Změní však jejich podobu tak, aby lépe odpovídala potřebám zákazníků a byla efektivnější.

Zhruba 420 poboček má být zaměřeno na expresní vydávání zásilek. Třináct set poboček bude samoobslužných.

Počítá pak se zhruba patnácti sty partnerskými poštami, z toho šesti stovkami samoobslužnými, kde si zákazníci vyřídí své poštovní a finanční záležitosti bez nutnosti být fyzicky obslouženi personálem. (sfr)