Zemanův monstrózní summit V4 v Lánech se konal v ústraní kvůli smrti Karla Gotta. (Foto: Twitter Jiří Ovčáček)

Monstrózní summit visegrádské čtyřky, který se konal v Lánech, byl zastíněn smrtí zpěváka Karla Gotta. Hrad přitom zaplatil za web pro summit 223 tisíc korun. Podobné stránky ale podle odborníků stojí pár desítek tisíc. Zakázku navíc dostala firma, která spravuje stránky Zemanovců, soukromý web prezidenta i doménu Zemannahrad.cz.

Informoval o tom deník Aktuálně.cz.

„Dodavatelé byli vybráni v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek. Kritériem byla nabídková cena. Žádná jiná souvislost než tato tam není,“ uvedl prezidentův kancléř Vratislav Mynář.

Ten je odpovědný za hradní zakázky a navíc je sám bývalý předseda Zemanovců.

Podle oslovených odborníků podobný web vyjde na maximálně 60 tisíc korun. Není prý ani navíc jasné, k čemu by internetové stránky měly sloužit.

Jednatel firmy Michal Ceé původně mluvil o tom, že ho Hrad oslovil, protože společnost pro něj kdysi měla něco dělat.

„Když s někým udržujete kontakt, je přirozené, že vás následně osloví se zakázkou. Následovalo ale naprosto transparentní výběrové řízení. Tři uchazeči. Vyhráli jsme díky nejnižší ceně,“ řekl jednatel firmy Michal Ceé.

Server Aktuálně. cz ale upozornil, že není dohledatelný žádný veřejný tendr. Jde totiž o malou zakázku, kterou dle zákona Hrad nemusí zveřejňovat ani při ní dodržovat zákon o veřejných zakázkách.

Foto: Twitter Jiří Ovčáček

V první den summitu český prezident Miloš Zeman jednal se slovenskou kolegyní Zuzanou Čaputovou, s hlavou polského státu Andrzejem Dudou a s maďarským prezidentem Jánosem Áderem o ambicích V4 za nového rozložení sil v EU poté, co z unie odejde Británie, která patřila v řadě oblastí mezi tradiční spojence střední Evropy.

Druhý den se připojili i prezidenti Srbska a Slovinska Aleksandar Vučić a Borut Pahor.

Prezidentský summit je součástí českého předsednictví ve Visegrádské skupině. Česko si jako jeden z hlavních cílů svého předsednictví stanovilo upevňování postavení zemí V4 v EU i v Severoatlantické alianci a posilování soudržnosti obou těchto organizací.

(pel)