Evropské soudy můžou Faceboku nařídit, aby mazal nevhodné a urážlivé příspěvky. Vyjádření politiků ale dostanou výjimku - v praxi to znamená, že politici budou moci šířit dezinformace nebo i nenávistné projevy.

Soudy v Evropské unii mohou americké společnosti Facebook přikázat, aby smazala příspěvky uživatelů na sociální sítí, které jsou urážlivé nebo v rozporu se zákonem. Týká se to i urážlivých komentářů podobných původnímu příspěvku. Zástupci společnosti Facebook uvedli, že projevy politiků a politické debaty dostanou výjimku a povoleny budou, i když poruší pravidla sociální sítě. V praxi to znamená, že politici budou moci šířit dezinformace a dokonce i nenávistné projevy.

Soudní dvůr se zabýval případem bývalé předsedkyně rakouských Zelených Evy Glawischnigové-Pieszczekové. Ta se domáhala, aby Facebook odstranil příspěvek, který ji podle soudního rozsudku urážel a očerňoval a který mohl vidět každý uživatel této sociální sítě.

Šlo o článek týkající se sociální pomoci pro uprchlíky, který na svém soukromém profilu na facebooku sdílel jistý člověk a zveřejnil k němu pro někdejší političku Zelených urážlivý komentář, k němuž své hanlivé poznámky posléze přidali i další diskutující. Glawischnigovou-Pieszczekovou nazvali třeba „mizernou zrádkyní“.

Podle Soudního dvora EU společnosti jako Facebook podle unijní směrnice o elektronickém obchodu nenesou odpovědnost za informace, které na ně uživatelé ukládají, pokud se Facebook nedozvěděl, že jsou v rozporu se zákonem.

To však nebrání tomu, aby Facebook dostal nařízeno ukončit protiprávní jednání a takové informace odstranit nebo zamezit v přístupu k nim.

Poznámky s rovnocenným obsahem, jako ta původní, jí musejí být ovšem natolik podobné, aby je dokázaly rozpoznat a vyfiltrovat automatické vyhledávací nástroje a Facebook je nemusel samostatně posuzovat.

Zástupci společnosti na atlantickém festivalu ve Washingtonu DC uvedli, že nebudou mazat příspěvky od politiků, i když obsah těchto příspěvků porušuje jeho pravidla.

Nejstarší mluvčí Facebooku Nick Clegg vysvětlil, že Facebook bude i nadále zasahovat do falešných účtů a bude se usilovat o omezení šíření falešných zpráv. Projevy politiků a politické debaty budou osvobozeny od kontroly faktů a budou na platformě povoleny, i když to poruší pravidla Facebooku.

„Svoboda projevu je pro Facebook absolutním základním principem. Od prvního dne, chceme dávat lidem hlas, aby se vyjádřili. Jsme zastánci svobody projevu a bráníme ji před pokusy o její omezení. Cenzura nebo potlačení politického diskurzu by bylo v rozporu s tím, co chceme,“ řekl Clegg.

V praxi to znamená, že politici budou moci šířit dezinformace a dokonce i nenávistné projevy.

(pel)