USA mohou uvalit cla na dovoz zboží z EU za 177 miliard korun.

Obchodní válka Evropy s USA je na spadnutí. Spojené státy mohou uvalit cla na zboží z Evropské unie v objemu 7,5 miliardy dolarů (zhruba 177 miliard korun) ročně. Povolila to Světová obchodní organizace (WTO) kvůli nezákonnému subvencování evropského výrobce letadel Airbus. Evropská komise varovala, že odpoví stejným způsobem. 

Evropská komise ve středu v reakci na výrok WTO uvedla, že americká snaha o cla na dovoz z EU je kontraproduktivní a poškodí obě strany. Podle komise by se obě strany místo zavádění cel měly dohodnout. Pokud by Washington k výběru cel skutečně přistoupil, nemá EU jinou možnost než odpovědět stejným způsobem.

Američané požadovali původně uvalit odvetná cla ve výši až 11,2 miliardy dolarů (264 miliard korun).

Washington vypracoval již předběžný seznam produktů zboží, na které by mohl uplatnit až stoprocentní clo. Na seznamu jsou kromě letecké techniky také například kabelky, víno nebo sýry.

Spojené státy a Evropská unie se od roku 2004 u WTO navzájem obviňují z nelegální podpory svých výrobců letadel Boeing a Airbus. U obou stran bylo zjištěno, že v rozporu s pravidly WTO své výrobce letadel finančně podporovaly, aby jim zajistily výhodnější pozici na trhu.

Obě strany se následně začaly připravovat na případné uvalení cel, která by byla odvetou za škody vzniklé v důsledku subvencí. Plány EU na zavedení cel na americké zboží WTO ještě posuzuje, rozhodnutí se očekává začátkem příštího roku.

(pel)