Papež František odsoudil země za to, že nepřijímají migranty. A odhalil migrantům sochu. (Ilustrační foto)

Papež František odsoudil ty země, které svými zbraněmi podněcují migraci. Kritizoval takové země za to, že vyrábějí zbraně nasazované ve válkách v jiných zemích, ale pak odmítají přijmout uprchlíky, jež odtud násilný konflikt vyžene. Papež to prohlásil při příležitosti Světového dne migrantů a uprchlíků.

„Války zasahují jen některé části světa, ale válečné zbraně se vyrábějí a prodávají v jiných a ty pak nejsou ochotné přijímat uprchlíky, které tyto konflikty vytvářejí,“ zdůraznil papež.

Nedělní mše na Svatopetrském náměstí se zúčastnilo mnoho migrantů a lidí z organizací, které jim pomáhají. Doprovázela ji směs africké, španělské a portugalské hudby prokládaný tradiční církevní hudbou.

Po skončení mše papež na náměstí slavnostně odhalil velkou bronzovo-hliněnou sochu kanadského umělce Timothyho Schmalze. Znázorňuje 140 migrantů z různých kultur a historických období, jak se spolu tísní na lodi.

Papež František učinil z ochrany práv migrantů a uprchlíků jedno z hlavních témat svého pontifikátu. Ve věci imigrační politiky se dostává do sporu s americkým prezidentem Donaldem Trumpem a s politiky, kteří prosazují politiku namířenou proti migrantům.

OSN si Světový den uprchlíků připomíná 20. června.

V církvi byl vyhlášen Den migrantů poprvé v roce 1914 papežem Benediktem XV. na znamení podpory prokazované Italům, kteří v důsledku hospodářského úpadku po sjednocení Itálie masově odcházeli do Ameriky.

Teprve později za pontifikátu Jana Pavla II. byla přidána zmínka o uprchlících a téma pojato globálně.

V roce bylo 2004 byl tento den ustanoven na druhou neděli po slavnosti Zjevení Páně, odkud jej však papež František loni v listopadu přeložil na poslední zářijovou neděli. (sfr)