Svatý Václav už zase lidem v Česku zavřel v sobotu obchody a znemožnil jim si jít běžně nakoupit. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Svatý Václav už zase lidem v Česku zavřel v sobotu obchody a znemožnil jim si jít běžně nakoupit, jako to dělají po většinu sobot v roce. Na vině jsou ČSSD, KDU-ČSL a komunisti, jejichž poslanci v roce 2016 schválili zákon zakazující prodej ve větších obchodech o dnech vybraných státních svátků. 

Obchody s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních musí mít v sobotu 28. září, kdy je státní svátek Den české státnosti, zavřeno.

Nařizuje jim to zákon o regulaci prodejní doby v maloobchodě a velkoobchodě, který v Česku platí od října 2016. Cílem zákazu je umožnit zaměstnancům obchodních řetězců, aby mohli trávit alespoň některé svátky se svými rodinami.

Obyvatelé Česka si tak museli na víkend nakoupit už v pátek, pokud se jim to podařilo zvládnout. V České republice je v současné době více než 5 milionů ekonomicky aktivních občanů (přesně 5 318 288 k 30. 6. 2019), kteří odvádějí sociální pojištění.

Většina z nich pracuje i o pátcích. Právě víkendy jsou tak mnohdy jedinou možností, kdy si zaměstnaní lidé mohou v klidu a bez časového stresu nakoupit.

Otevřeny v sobotu zůstanou některé menší prodejny a v souladu se zákonem rovněž lékárny, čerpací stanice a obchody na letištích či nádražích. (sfr)


Svátky, kdy musí mít velké obchody v ČR zavřeno
1. leden – Den obnovy samostatného českého státu a Nový rok
Velikonoční pondělí
8. květen – Den vítězství
28. září – Den české státnosti
28. říjen – Den vzniku samostatného československého státu
24. prosince – Štědrý den – prodej omezen do 12 hodin
25. prosinec – 1. svátek vánoční
26. prosinec – 2. svátek vánoční

VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Komentář: Letošní 28. říjen byl již zase Dnem znárodnění soukromého majetku podnikatelů

ROZHODNUTÍ ÚSTAVNÍHO SOUDU VE VĚCI ZÁKAZU PRODEJE VE SVÁTCÍCH: DOKUMENTY