Navržení eurokomisaři z Rumunska a Maďarska neprošli hlasováním europarlamentu. (Na snímku rumunská adeptka Rovana Plumbová)

Evropský parlament zkřížil plány nastupující předsedkyni Evropské komise Usrule von der Leyenové. Navržená rumunská eurokomisařka Rovana Plumbová, která měla mít na starosti dopravu, neprošla hlasováním právního výboru Evropského parlamentu kvůli toho, že zatajila milionové úvěry. A propadl i maďarský kandidát László Trócsány kvůli údajným vazbám na maďarského premiéra Viktora Orbána. 

Kandidatura Rovany Plumbové a Lászlóa Trócsányiho je tak nyní pozastavena a nemohou se zúčastnit slyšení ve výborech plánovaných na příští týden.

Výbor navrženou rumunskou komisařku nepodpořil, protože v majetkové bilanci zamlčela dva úvěry v celkové hodnotě téměř milionu eur (26 milionů korun). Ty měla použít na předvolební kampaň do Evropského parlamentu.

Plumbová měla v Komisi zajistit, že doprava bude udržitelná, bezpečná a dostupná.

Její maďarský kolega László Trócsányi, který by měl mít na starosti sousedskou politiku a rozšíření EU, zase nedokázal výboru vysvětlit, jak moc je právní kancelář, kterou založil před více než čtvrtstoletím, napojena na vládu Viktora Orbána.

Vlády v Bukurešti a Budapešti tak budou muset navrhnout nové kandidáty. Času ale není příliš nazbyt, slyšení totiž začíná už v pondělí.

Zatímco Rumunsko má v záloze ještě dva potenciální kandidáty, bývalou europoslankyni Ramonu Mănescuovou a stálou zástupkyni při EU Luminiţu Odobescuovou, Maďarsko zatím žádného dalšího kandidáta v rukávu nemá.

Objasnit rozpory by měli i Polák Janusz Wojciechowski, Belgičan Didier Reynders a Francouzka Sylvie Goulardová.

Bývalý belgický ministr zahraničí je předběžně prošetřován kvůli korupci a Goulardová, která byla dříve ministryní obrany, zase čelí podezření, že jako europoslankyně zaměstnávala neexistující poradce a brala na ně peníze.

(pel)