Další komplikace pro nový mýtný systém v Česku: Antimonopolní úřad zakázal státu plnit smlouvu.

Další komplikace brzdí mýto v ČR. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zakázal státu plnění smlouvy na nový mýtný systém mezi ministerstvem dopravy a konsorciem CzechToll/SkyToll. Zákaz platí s ročním odkladem. 

„Úřad v opakovaném správním řízení v souladu se závazným právním názorem Krajského soudu v Brně konstatoval, že zadavatel postupoval při uzavření smlouvy v rozporu s uloženým předběžným opatřením, což je důvodem k uložení zákazu plnění smlouvy,“ uvedl antimonopolní úřad.

Zároveň ale zákaz plnění smlouvy začne platit až rok po právní moci rozhodnutí. Pravomocným se stane buď po marném uplynutí lhůty pro podání rozkladu, pokud žádná ze stran rozklad nepodá, nebo po rozhodnutí předsedy úřadu o rozkladu, který případně některá ze stran podá.

Ministerstvo dopravy teď může buď zahájit provoz nového mýtného systému s tím, že smlouva může přestat platit rok poté, co skončí řízení u ÚOHS, nebo zůstat u starého systému provozovaného firmou Kapsch.

Resort dopravy podle šéfa Vladimíra Kremlíka (ANO) rozklad podá.

„Rozhodnutí ÚOHS bereme na vědomí, nyní ho vyhodnotíme a rozhodneme o dalším postupu. Již nyní je ale zřejmé, že smlouva stále platí a na přípravu nového systému nemá nepravomocné rozhodnutí úřadu vliv,“ řekl ministr.

Nový mýtný systém má začít platit od letošního prosince. Provozovat by ho mělo konsorcium CzechToll/SkyToll, které uspělo v mýtném tendru s nabídkou 10,75 miliardy korun za desetiletý provoz.

Současnou mikrovlnnou technologii nahradí satelitní a mýto se rozšíří na dalších 860 kilometrů silnic první třídy. Současný provozovatel mýta Kapsch nabízí 6,9 miliardy za provoz stávajícího systému bez rozšíření. V tendru rakouská firma původně požadovala přes 13 miliard korun.

 (pel)