Český premiér Andrej Babiš se pustil do OSN, že málo řeší migraci. Setkal se i s tureckým prezidentem Erdoganem a potvrdil mu, že Česko podporuje vznik bezpečnostní zóny v Sýrii.

Český premiér Andrej Babiš (ANO) se v projevu na Valném shromáždění OSN pustil do jejich představitelů. Radě bezpečnosti OSN vytkl, že co se týká migrace, nese odpovědnost. Je prý ale otázkou, jak tento bezpečnostní úkol plní. Současně podpořil plán tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, který chce na severu Sýrie pro návrat běženců vybudovat bezpečnostní zónu.

Babiš proslov začal slovy o České republice. Mluvil o tom, jak se země vyvíjela a také, jaké má Česko ambice do budoucna.

„Naším cílem je stát se evropským lídrem v inovacích a umělé inteligenci a zemí, která bude pro zbytek světa příkladem,“ řekl.

Boj proti změnám klimatu nesmí podle Babiše poškozovat ekonomiku. Snižování emisí je prý pořádku, ale ne na úkor prosperity.

Podle premiéra není klimatická změna jediným problémem současného světa – miliony lidí stále hladoví a nemají přístup k pitné vodě, žijí v extrémní chudobě a nemají přístup ke vzdělání ani základní zdravotní péči.

Podle českého ministerského předsedy by Evropská unie měla být aktivnější při řešení zahraniční politiky, mezinárodního obchodu a migrace na Středním východě a v Africe. Měly by se podle něj zapojit „všechny členské státy, nejen ty největší a předseda Evropské komise, jako tomu bylo v posledních pěti letech“.

V této souvislosti Babiš připomněl, že klíčovým problémem současnosti je nadále migrace. Zmínil, že oblast severní Afriky a Blízkého východu je ohrožena konflikty a nestabilitou a že přehlížení těchto problémů bude mít dopady na každého. Za odpovědnou v této věci označil Radu bezpečnosti OSN.

„Otázkou samozřejmě je, zda bezpečnostní úkol plní,“ uvedl Babiš a poukázal na pomalé a nepružné reakce.

Foto: Twitter Andrej Babiš

Nyní hodlá Babiš pomoct při prosazování plánu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na vytvoření bezkonfliktní zóny v severní Sýrii podél hranice s Tureckem.

V uvažované bezpečnostní zóně by měly postupně vyrůst byty, školy a další infrastruktura, aby se tam mohli vrátit syrští uprchlíci, kteří nyní pobývají na území Turecka. Tím by se snížil migrační tlak.

„Uprchlíci musí být motivováni k návratu domů a to se stane, až když jim jejich domovy znovu dají naději,“ uvedl Babiš.

Proto podle něj Česko podporuje Agendu 2030 o udržitelném rozvoji.

Mezi cíle agendy OSN patří odstranění extrémní chudoby všude na světě do roku 2030, vymýcení podvýživy pomocí lepších sociálních programů pro děti, matky a starší osoby, zajištění přístupu k pitné vodě, skoncování se všemi formami násilí na ženách či boj proti globálním klimatickým změnám.

(pel)