Ruský prezident Vladimir Putin státům NATO navrhl moratorium na rozmisťování raket v Evropě.

Rusko nebude v Evropě rozmisťovat rakety. Ruský prezident Vladimir Putin navrhl členským zemím Severoatlantické aliance (NATO) raketové moratorium na rozmístění raket středního a kratšího dosahu v Evropě. Dopis podobného znění zaslal i některým nečlenským zemím NATO, např. Číně. 

„Rusko již oznámilo své rozhodnutí nerozmisťovat rakety středního a kratšího doletu v Evropě nebo v jiných regionech. Vyzvali jsme proto Spojené státy a jejich spojence, aby přijali podobné závazky. Žádáme vás, abyste podpořili naše úsilí ve prospěch oznámení moratoria,“ napsal Putin.

Šéf Kremlu reagoval na srpnový konec rusko-americké smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF), která zakazovala oběma stranám zařadit do arzenálu rakety odpalované ze země s doletem 500 až 5500 kilometrů.

Spojené státy se pro odstoupení od smlouvy rozhodly, protože Rusko podle nich vyvíjí zbraně, které dohoda zakazuje.

Rusko naopak označilo Pentagon za toho, kdo dohodu nedodržuje. Poté po vzoru USA navrhlo odstoupení od smlouvy.

Moskva se poté zavázala, že v Evropě ani v jiných částech světa neumístí své rakety středního a krátkého doletu, pokud tak neučiní Američané. V evropských metropolích ale závazek nevzbudil žádné nadšení, protože Moskva podle NATO už takové rakety na svém území má.

Putinův dopis NATO ale naznačuje, že Rusko je ochotno svůj závazek vystavit mezinárodní kontrole.

(pel)