Německá vláda zachraňuje aerolinky Condor spadající pod zkrachovalou CK Thomas Cook. Zadotuje ji půjčku 380 milionů eur.

Německá vláda zadotuje německé aerolinky Condor, spadající pod britskou zkrachovalou cestovní kancelář Thomas Cook, státní půjčkou ve výši 380 milionů eur (9,8 miliardy korun). Hrozilo by jinak, že německý letecký přepravce by šel také ke dnu. Státní pomoc nicméně ještě musí schválit Evropská komise. Překlenovací úvěr má zajistit pokračování provozu aerolinek a ochránit pracovní místa. 

„Condor je zisková společnost, takže naše rozhodnutí bylo založeno na ekonomických faktorech, nikoli na politických kritériích,“ uvedl německý ministr hospodářství Peter Altmaier.

Pomůže to podle něj udržet „mnoho pracovních míst“ pro téměř pět tisíc zaměstnanců.

Zadlužená britská společnost Thomas Cook, která patří k největším cestovním kancelářím na světě, začátkem týdne vyhlásila bankrot a vstoupila do likvidace.

Cestovka Thomas Cook přitom rovněž žádala vládu v Londýně o záchrannou půjčku ve výši 150 milionů liber (4,4 miliardy Kč). Ta jim však byla odepřena.

Aerolinky Condor, které provozují zhruba 40 letadel, následně po krachu Thomas Cook oznámily, že budou pokračovat v činnosti, a požádaly německou vládu o překlenovací úvěr.

Cestovka Thomas Cook zkrachovala, i když žebrala u vlády o státní dotaci 4,5 miliardy Kč

(pel)