Z kosmodromu Bajkonur odstartovala raketa Sojuz FG, která má do vesmíru dopravit novou tříčlennou posádku. Muslimský astronaut dostal pokyny, jak správně dodržet islám. (Foto: NASA)

K Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) odstartovala z kosmodromu Bajkonur raketa Sojuz FG, která vynesla loď Sojuz MS-15 s novou tříčlennou posádkou. Na palubě je Rus Oleg Skripočka, Američanka Jessica Meirová a první astronaut Spojených arabských emirátů (SAE) Hazza Mansúrí. Ten je vybaven manuálem, jak co nejlépe dodržet islámské povinnosti.

„Jsem profesionální pilot, jsem zvyklý modlit se za letu při vysokých rychlostech,“ uvedl Mansúrí na tiskové konferenci v Bajkonuru podle serveru ČT24.

Podmínky na ISS komplikují řadu běžných činností, včetně náboženských povinností, které by měl arabský astronaut plnit.

Jako muslim by se měl modlit pětkrát denně otočený směrem k Mecce. Modlitby mají několik podmínek, které normálně není těžké dodržet, ale ve vesmíru ano.

Astronauti během 24 hodin zažijí 16 východů a západů Slunce, proto není jasné, kdy přesně by se měl Mansúrí modlit. Nakonec dostal podrobný manuál. V něm je např. doporučeno, aby se při modlitbách pokoušel udržet tvář otočenou k Zemi.

Server ČT24 zmínil, že pokyny se týkají i rituální očisty. K té se běžně používá voda, což ale ve stavu beztíže nelze, takže má použít písek nebo kus kamene.

Foto: NASA

Na ISS momentálně působí ruští kosmonauti Alexej Ovčinin, který je nyní velitelem ISS, a Alexandr Skvorcov, američtí astronauti Christina Kochová, Nick Hague a Andrew Morgan a Ital Luca Parmitano.

Do vesmíru se zatím podle internetové Malé encyklopedie kosmonautiky podívalo 560 kosmonautů (včetně sedmi vesmírných turistů) ze 38 zemí světa. Žen bylo dosud mezi kosmonauty 63.

Nejvíce lidí (342) vyslaly do vesmíru Spojené státy, následuje Sovětský svaz a Rusko (121). Prvním kosmonautem z jiné země než SSSR a USA se stal v březnu 1978 Vladimír Remek z bývalého Československa.

(pel)