Klimatická aktivistka Greta Thubergová na summitu OSN v New Yorku strašila vymřením planety.

Švédská aktivistka Greta Thunbergová na klimatickém summitu tvrdě zkritizovala světové politiky, že nebojují proti změnám klimatu. Varovala před masovým vymíráním a zhroucením ekosystému. Státníky navíc obvinila z toho, že jí ukradli dětství a sny. 

„Lidé trpí, umírají a hroutí se ekosystémy. My jsme na počátku masového vymírání a vy mluvíte jenom o penězích a vyprávíte pohádky o věčném ekonomickém růstu. Jak se opovažujete?“ pustila se Thunbergová do politiků.

„Vašimi prázdnými slovy jste mi ukradli mé sny a mé dětství,“ prohlásila mimo jiné mladá Švédka na summitu, který svolal generální tajemník OSN António Guterres.

Českého premiéra Andreje Babiše prý tón aktivistky zaskočil.

„Myslím si, že bychom se neměli strašit tím, že přijde nějaká apokalypsa a že vymřeme, když se nestaráme o klimatickou změnu,“ řekl Babiš.

Dodal, že Česká republika se o klimatické změny stará a že jiné státy, ač v pondělí na summitu na rozdíl od Česka hovořily, naopak slova v činy neuvádí.

Na emotivní projev švédské aktivistky reagoval na Twitteru také americký prezident Donald Trump. 

„Vypadá jako velmi šťastná mladá dívka, která se těší na skvělou a zářnou budoucnost. Je moc pěkné tohle vidět,“ napsal ironicky ve svém příspěvku, ke kterému přidal video s řečí Thunbergové.

V souvislosti s ochranou klimatu český premiér zmínil své pondělní jednání s prezidentem společnosti Microsoft Bradem Smithem. Babiše zaujaly u Microsoftu nejen technologie umělé inteligence ve zdravotnictví, ale také program Skype pro internetovou komunikaci.

Případné využití tohoto telefonního programu by pro Česko během jeho nadcházejícího předsednictví v Evropské unii v druhé polovině roku 2022 mohlo podle Babiše znamenat finanční úsporu a ušetřené lety českých úředníků do Bruselu.

(pel)