Český premiér Andrej Babiš (ANO) odmítl projev na klimatickém summitu OSN v New Yorku. Nechtěl prý nic slibovat...(Foto: Instagram Monika Babišová)

Český premiér Andrej Babiš (ANO) se sice ve Spojených státech zúčastnil zahájení globálního summitu OSN o klimatu, ale nevystoupil tam s projevem. Promluvit na konferenci totiž odmítl. Nechtěl podle svých slov pronášet nesplnitelné sliby. Projevy přitom zazní od 100 lidí včetně zástupců malých zemí. 

Babiš to uvedl pro Novinky.cz.

„Nechtěl jsem vystoupit výměnou za nějaké ambiciózní klimatické sliby, na rozdíl od některých jiných států, které dnes na rozdíl od České republiky neplní ani klimatické závazky z Pařížské dohody,” uvedl pro Novinky.

Babiš prohlásil, že vystupující „na rozdíl od České republiky neplní závazky z pařížské klimatické konference a budou slibovat další, i když vědí, že je nesplní“.

Generální tajemník OSN António Guterres, který konferenci svolal, vyzval představitele států, aby místo vzletných slov během projevů předložili ambiciózní plány transformace energetiky, dopravy, průmyslu i zemědělství.

Mezinárodní společenství by mělo do roku 2030 snížit emise o 45 procent a do roku 2050 dosáhnout uhlíkové neutrality.

Na pondělním klimatickém summitu mimo jiné promluví německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident Emmanuel Macron a britský premiér Boris Johnson, indický premiér Nárendra Módí, indonéský viceprezident Jusuf Kalla a pákistánský premiér Imran Chán.

Hovořit tam bude i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. A chybět nebude ani švédská aktivistka Greta Thunbergová.

Mezi největší znečišťovatele ovzduší na planetě patří Spojené státy, Čína nebo Rusko. Na summitu ale mají promluvit i zástupci čínské nebo ruské vlády.

(pel)