V Česku chybí až 300 tisíc řemeslníků. Největší poptávka je po zednících, elektrikářích, truhlářích a instalatérech. Firmy tak často situaci řeší dovozem pracovníků z ciziny.

Česká republika trpí nedostatkem řemeslníků. Na tuzemském trhu chybí podle portálu nejřemeslníci.cz asi 300 tisíc dělníků, pokrývači a brašnáři nejsou k sehnání vůbec. Firmy situaci řeší dovozem pracovníků z ciziny. 

Zprávu uveřejnil iRozhlas.cz.

Podle portálu v Česku chybí až 300 tisíc vyučených lidí. Výdělky přitom v mnoha profesích nejsou malé.

„70 nebo 80 tisíc si takový člověk v klidu vydělá. Samozřejmě, že když je mu 23 let, tak je nevydělá hned. Musí se stále vzdělávat v oboru, protože i v řemeslech funguje digitalizace a robotizace. Je potřeba se stále zlepšovat,“ uvedl viceprezident Hospodářské komory a předseda Cechu obkladačů Roman Pommer pro iRozhlas.

Podle studie Asociace malých a středních podniků a živnostníků klesl od roku 2005 do roku 2018 nejvíce zájem o textilní výrobu, a to o 97 procent.

Podle Pommera jsou to dále stavební obory, zedníci a pokrývači.

Nedostatek řemeslníků v Česku se projevuje výrazným růstem ceny řemeslnických prací. Ty za poslední dva roky podražily v průměru o 25 procent.

Největší poptávka je po zednících, elektrikářích, truhlářích a instalatérech.

Firmy tak často situaci řeší dovozem pracovníků z ciziny. Podle českého statistického úřadu jde nejčastěji o pracovní sílu ze Slovenska, Polska a Ukrajiny.

(pel)