Spojené státy dočasně osvobodí více než 400 produktů z Číny od celních poplatků ve výši 25 procent.

Spojené státy dočasně osvobodí více než 400 produktů z Číny od celních poplatků ve výši 25 procent. Půjde například o plastová brčka, osvětlení pro vánoční stromečky či vodítka pro psy. Obchodní válka mezi USA a Čínou však nadále pokračuje.

Informaci o snížení cla zveřejnil Politico. Důvodem nejnovějších výjimek však podle serveru není snaha o smír s Čínou, ale spíše o úlevu pro některé americké společnosti, které tvrdí, že je cla poškodila a nemohou najít alternativní zdroj dodávek.

Výjimky se mají vztahovat na 437 produktů, na která byla loni cla uvalena, a skončí v příštím roce. Celkem mají být zveřejněné tři seznamy, podle období, kdy byla cla zavedená.

Budou na nich dále třeba jízdní kola s jedním převodem, různé typy čerpadel, výměníky tepla, kompresory, anestetické masky, tříkolové vozíky pro osoby se zdravotním postižením či potřeby pro domácí zvířata.

Americký úřad USTR obdržel více než 1100 žádostí na výjimku z cel od firem a dalších subjektů v USA.

Opatření na celní úlevy přichází ve chvíli, kdy se Spojené státy a Čína připravují na další kolo obchodních jednání na vysoké úrovni. To by se mělo uskutečnit na počátku října.

USA loni zavedly clo na čínské zboží, jehož roční hodnota dovozu do USA dosahuje 250 miliard dolarů (5,9 bilionu korun). (sfr)