Itálie a Francie chtějí v Evropské unii prosadit nový mechanismus přerozdělování uprchlíků.

Francie a Itálie budou v Evropské unii prosazovat automatický mechanismus na rozdělení migrantů přicházejících do Evropy. Členské státy by se do systému musely zapojit dobrovolně a ty, které by uprchlíky odmítly a nezapojily se, by čekala pokuta. 

Shodli se na tom francouzský prezident Emmanuel Macron a italský premiér Giuseppe Conte.

Všechny členské státy EU by se podle nich měly „tím či oním způsobem“ podílet na přijímání migrantů, „nebo budou finančně penalizovány“.

Macron neuvedl konkrétní podrobnosti. Tématem se budou v příštím týdnu zabývat ministři vnitra několika evropských zemí při setkání na Maltě.

Itálie a Malta odmítají přijímat migranty zachráněné ve Středozemním moři, dokud se země EU nedohodnou na jejich přerozdělení.

Lodě neziskových organizací přitom dále zachraňují uprchlíky na moři, pak bloudí několik dní na moři a hledají přístav v Evropě k zakotvení, kde by se migranti mohli vylodit.

Itálie tyto lodě do svých přístavů už nechce vpouštět, stejně tak jako Malta nebo Španělsko.

Země argumentují tím, že migranti se chtějí dostat do Evropy, nikoli do konkrétní země a že by ostatní země Evropské unie měly projevit solidaritu a o přistěhovalce se postarat společně.

Nesystémové řešení by měl nahradit právě Francií a Itálií prosazovaný automatický mechanismus.

(pel)