Premiér Andrej Babiš (ANO) podepsal s bankami memorandum o vzniku Národního rozvojového fondu. Banky do fondu dobrovolně odvedou 7 miliard.

Čtyři největší banky působící v ČR investují 7 miliard do Babišova vládního rozvojového fondu. Vláda v čele s premiérem Andrejem Babišem (ANO) podepsala se zástupci bank memorandum. Úlohou fondu má být investovat do projektů, které Česko „potřebuje pro svůj sociální a ekonomický rozvoj“. Zaměřen má být zejména na veřejnou infrastrukturu.

„Počítáme s tím, že prvotní vklad je jenom začátek, a že i další investoři přijdou do fondu a budou investovat. Připravujeme projekt Česká republika – země pro budoucnost, Národní hospodářskou strategii a v rámci toho Národní investiční fond, který finalizujeme a vše chceme představit do 15. listopadu,“ uvedl Babiš.

Zakladatelem fondu a jediným akcionářem bude Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB).

Aktuálně 4 banky – Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka a UniCredit bank – potvrdily připravenost dobrovolně investovat, případně i spolu s dalšími investory, do vládního fondu až 7 miliard korun.

A to jakmile fond získá potřebnou licenci od ČNB a budou vybrány a připraveny vhodné investiční projekty.

Úlohou fondu má být investovat do projektů, které Česko „potřebuje pro svůj sociální a ekonomický rozvoj“. Zaměřen má být zejména na veřejnou infrastrukturu.

„Projekty, jež by se měly prostřednictvím rozvojového fondu financovat, by se v první fázi měly týkat infrastruktury. A to například dálnic či dopravních okruhů, nemocnic či kampusů univerzit. Samozřejmě budeme myslet také na další oblasti veřejného zájmu, jako je třeba energetika či kultura,“ uvedl už dříve Babiš.

Fond je nápadem premiéra Andreje Babiše (ANO), kterým chtěl nahradit případné zavedení sektorového zdanění bank. Zdanění bank požadovala vládní ČSSD.

Národní rozvojový fond vlády má mít potenciál investovat do projektů minimálně pětinásobek svého kapitálu, tedy celkově asi 35 miliard korun.

Do fondu by se vedle bank měly zapojit další velké korporace, kterým se v Česku daří, a proto by v tuzemsku chtěly dlouhodobě investovat.

(pel)