Hypotéky v Česku dál zlevňují, zájem o ně ale klesá. Lidé si půjčili o 26 miliard korun méně něž loni.

Zájem lidí v Česku o hypotéky klesá. Půjčili si o 26 miliard korun méně než ve stejném období loňského roku. Hypotéky zlevňují už sedmý měsíc v řadě. Průměrná úroková sazba hypoték v srpnu klesla na 2,61 procenta z červencových 2,68 procenta. 

Vyplynulo to z aktuálních údajů Fincentra Hypoindexu.

„Uvolnění měnové politiky v hlavních světových ekonomikách dopadá i na český finanční trh bez ohledu na setrvání České národní banky na svých sazbách a dává českým bankám dostatečné indicie, že měnová politika se v Česku zpřísňovat nebude,“ uvedl hlavní analytik Fincentra Josef Rajdl.

Dodal, že v rámci intenzivního konkurenčního boje se tak i v srpnu posunuly průměrné sazby Fincentrum Hypoindexu na nižší úroveň už téměř o 0,4 procentního bodu od hodnot z počátku roku.

V srpnu bylo sjednáno 6153 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 14,294 miliardy korun. Ve srovnání s loňským srpnem přišlo do bank pro hypoteční úvěr o 2322 klientů méně a objem sjednaných hypoték se propadl o téměř 4,5 miliardy korun. Srpnové objemy se tak dostaly pod úroveň roku 2015.

Počet nových hypoték klesl podle údajů ministerstva pro místní rozvoj v 1. pololetí zhruba o 11 tisíc. V porovnání se stejným obdobím loni si lidé na bydlení půjčili o 26 miliard korun méně.

V prvních osmi měsících letošního roku si sjednalo hypoteční úvěr téměř 50 tisíc klientů v celkovém objemu více než 113 miliard korun.

Za stejné období loňského roku si přitom do bank přišlo pro hypotéku více než 64,5 tisíce lidí, kteří požádali o úvěry ve výši 139 miliard korun.

(pel)