Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je uhlíková neutralita nereálná, pokud se nepřidají Turecko nebo Čína.

Premiér Andrej Babiš (ANO) zpochybnil uhlíkovou neutralitu v Evropě. Pokud se podle něj ke snižování emisí nepřidají Čína a USA, je cíl globální uhlíkové neutrality nereálný. Varoval také před fanatismem – z boje proto změnám klimatu se podle něj nesmí stát fanatické náboženství. 

„Je třeba vnímat, že není možné to přehánět, mluvit o tom, že kvůli klimatu nebudeme mít děti, že kvůli klimatu budeme vegetariány,“ uvedl.

Je podle něj ale nutné se na případné změny připravit. V případě Česka to znamená úpravy krajiny proti únikům vody a prosazení u Evropské komise (EK), že jaderná energetika je čistým zdrojem.

Babiš je přesvědčen, že dokud se ke snižování emisí nepřidají Čína a USA, je cíl globální uhlíkové neutrality nereálný. Na sociálních sítích nedávno uvedl, že Evropa se podílí na znečištění atmosféry jen 9 procenty.

„Podle odhadů EK budou průměrné náklady na dosažení uhlíkové neutrality v unii čtyři procenta HDP. V případě naší země by to ale mohlo být ještě dvakrát víc kvůli struktuře energetiky a průmyslu. A to chceme taky zohlednit při vyjednávání o příspěvcích z evropských fondů,“ napsal.

Babiš dále zmínil, že Česko se hlásí k cíli uhlíkové neutrality v roce 2050, má ale oprávněné obavy z dopadu na konkurenceschopnost průmyslu.

Česko podle něj ponese vzhledem k průmyslovému základu hospodářství nejvyšší náklady odchodu od uhlí. Je proto třeba požadovat, aby cesta k neutralitě byla spravedlivá z hlediska rozdělení dopadů a kompenzací dopadů na občany.

Babiš příští týden pojede do New Yorku na světovou klimatickou konferenci. Chystá se tam mluvit o roli OSN v celosvětovém přístupu ke snižování emisí.

(pel)