Až 40 procent migrantů v Německu lže o svém věku, aby jednodušeji získali azyl a vyšší sociální dávky.

Až 40 procent migrantů v Německu udává falešný věk. Uprchlíci se vydávají za nezletilé, aby snadněji získali azyl a vyšší sociální dávky. Většina z běženců, kteří lhali o svém stáří, byli mladí muži z Afghánistánu, Guineje, Alžírska a Eritreje.

Vyplynulo to z dosud nezveřejněné studie Institutu soudního lékařství na Münsterské univerzitě. Soudní znalci v letech 2007 až 2018 zkoumali věk migrantů kvůli pochybnostem a vydali téměř 600 posudků k určení stáří žadatelů o azyl.

Věk zjišťovali pomocí rentgenových snímků zápěstního kloubu a čelisti a vyšetřením klíční kosti. Z toho lze poměrně spolehlivě prokázat, zda je daná osoba starší 18 let.

V případě, že nezletilí běženci dorazí do Německa bez rodičů a dokladů, získávají mimořádnou ochranu a při žádosti o azyl pro ně platí zvláštní pravidla.

Starají se o ně úřady péče o mládež. Nedostanou se do hromadných ubytovacích zařízení pro migranty a mají nárok na vyšší sociální dávky.

V roce 2018 se německé úřady péče o děti dočasně postaraly o asi 12 200 nezletilých migrantů bez doprovodu. O rok dříve jich bylo 22 500 a v roce 2016 jich bylo těsně pod 45 tisíc.

(pel)