Astronomové objevili exoplanetu, na které je voda. Na planetě s označením K2-18b by se tak mohl vyskytovat život.

Vědci z Université de Montréal učinili převratný objev. Vůbec poprvé našli vodu v atmosféře planety obíhající v obyvatelné zóně vzdálené hvězdy. Na planetě s označením K2-18b by se tak mohl vyskytovat život. Nyní budou vědci zkoumat, zda jsou na místě plyny produkované živými organismy. 

„Je to skutečně poprvé, co jsme objevili vodu na planetě v obyvatelné zóně okolo hvězdy, kde může existovat teplota slučitelná se životem,“ prohlásila vedoucí výzkumu, italská profesorka Giovanna Tinettiová z britské University College London.

Planeta K2-18b má být asi dvakrát větší než Země, má disponovat teplotami mezi nulou a 40 stupni Celsia.

Podle počítačového modelování atmosféru K2-18b by mohla voda tvořit z 50 procent. Těleso je ale vzdálené 111 světelných let, což je příliš daleko na to, aby tam byla vyslána sonda.

Jedinou šanci tak představuje nová generace vesmírných teleskopů, které budou uvedeny do chodu v nadcházejícím desetiletí a bude s nimi možné zkoumat, zda se na K2-18b nachází plyny produkované živými organismy.

„Je to jedna z největších otázek vědy. Vždy jsme se ptali, jestli jsme ve vesmíru sami. Během příštích deseti let budeme vědět, zda v těchto atmosférách existují chemikálie, které jsou důsledkem života,“ uvedl  Ingo Waldmann z UCL.

Stále však mezi astronomy nepanuje shoda ohledně toho, jaké chemikálie by značily, že se na planetě nachází život. K tomu bude nejspíše nutné sledovat chemické složení atmosfér stovek planet a pochopit, jak vznikly a jak se vyvíjely, uvedla profesorka Tinettiová.

(pel)