Turecký prezident Erdogan pohrozil, že do Evropy pustí 1 milion uprchlíků ze Sýrie.

Turecko vyhrožuje Evropské unii (EU). Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pošle do Evropy 1 milion syrských uprchlíků, pokud nebude v severní Sýrii brzy ustavena tzv. bezpečnostní zóna. Tam chce Erdogan migranty umístit. 

„Měli bychom vytvořit bezpečnostní zónu… můžeme tam (v Sýrii) postavit města místo stanových měst tady (v Turecku). Dopravme je (syrské uprchlíky) do bezpečnostních zón,“ řekl Erdogan.

Požaduje také poskytnutí logistické podpory pro stavbu domů 30 kilometrů od hranice v severní Sýrii.

„Buď se to stane, nebo budeme nuceni otevřít vrata… Buď nám poskytnete podporu, nebo nebudeme už tuto tíhu nést sami. Nepodařilo se nám získat pomoc od mezinárodního společenství, konkrétně od Evropské unie,“ dodal.

Prezident je prý odhodlán v Sýrii vytvořit bezpečností zónu, i pokud se na ní do konce měsíce nedohodne se Spojenými státy.

Turecko chce do bezpečnostní zóny přemístit milion z 3,65 milionu syrských uprchlíků. Dosud se podle Ankary do Sýrie z Turecka vrátilo 350 tisíc běženců.

USA sice na plán přistoupily, ale jeho realizace vázne, protože si je Washington vědom, že tak široká bezpečnostní zóna ohrožuje jeho spojence Kurdy.

Tvrdě ji také odmítá Damašek, podle něhož jde o narušení územní celistvosti země, i když vláda nemá dané oblasti pod kontrolou.

(pel)