Ministerstva lhala senátorům, když jim odmítla vydat návrhy auditních zpráv Evropské komise, které se týkají střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše (ANO). 

Ministerstva financí, zemědělství a pro místní rozvoj oklamala senátory, když jim odmítla vydat návrhy auditních zpráv Evropské komise, které se týkají střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše (ANO). Dočasné komisi, která byla kvůli auditům v horní komoře zřízena, odmítly poskytnout oba dokumenty s tím, že jsou neveřejné. To však podle Senátu není pravda, a potvrdil to i Brusel. 

„Ministerstva záměrně Senátu neříkala pravdu, když odmítala spolupracovat s jím zřízenou dočasnou komisí pro návrhy auditních zpráv,“ tvrdí Zdeněk Nytra (ODS), který vede senátní komisi.

Ta měla prošetřit bruselskou auditní zprávu, podle které je český premiér Andrej Babiš (ANO) ve střetu zájmů.

Skupina však na dokumentech nemůže pracovat, protože je ministerstva odmítla vydat s tím, že je na základě nařízení EK vydat nemohou.

Senátoři proto napsali přímo Evropské komisi. Z odpovědi podle šéfa senátní komise Nytry vyplývá, že ministerstva lhala.

„Na naši žádost na EK o svolení českým ministerstvům poskytnout nám předběžné auditní zprávy jsme nyní obdrželi odpověď ve smyslu, že EK nezaujímá stanovisko ke vztahům a odpovědnosti orgánů ČR podle jejího vnitrostátního práva,“ doplnil senátor.

Ministerstva podle Nytry svým odmítavým přístupem pohrdají Senátem a porušují zákon o jednacím řádu Senátu.

Dále uvedl, že postoj ministerstev je v rozporu se zákonem o jednacím řádu Senátu, podle něhož ministerstva mají poskytovat horní komoře materiály pro její činnost.

Nytra se proto hodlá znovu obrátit na zmíněná tři ministerstva s žádostí o spolupráci a poskytnutí obou předběžných auditních zpráv včetně reakce české strany na ně.

Senátní komise má prošetřit bruselskou auditní zprávu, podle které je český premiér Andrej Babiš ve střetu zájmů, protože má stále vliv na koncern Agrofert.

Babiš sice koncern převedl v roce 2017 do svěřenského fondu, ale stále je jeho beneficientem, tudíž veškeré zisky všech firem Agrofertu jdou do kapsy českého premiéra.

Předseda vlády dlouhodobě jakékoliv pochybení odmítá, svým povinnostem prý dostál, když holding převedl do svěřenského fondu.

Senát osočil vládu z pohrdání kvůli Babišovým auditům. Kabinet nechce zprávy vydat

(pel)