Britský parlament chce zabránit odchodu Velké Británie z EU bez dohody. Premiér Boris Johnson pohrozil předčasnými volbami.

Britští poslanci se pokusí zabránit brexitu bez dohody. Navzdory vládě protlačili na jednání Dolní sněmovny debatu o návrhu zákona proti brexitu bez dohody. Proti vládě hlasovalo i 21 rebelů z řad Johnsonovy Konzervativní strany a ten je proto nyní vyloučí. Pohrozil navíc vypsáním předčasných voleb. 

Byl by to podle něj jediný způsob, jak zabránit „dalšímu bezúčelnému odkladu“ brexitu.

Mezi rebely jsou například bývalý ministr financí Philip Hammond, Johnsonův soupeř z klání o post šéfa konzervativců Rory Stewart či vnuk Winstona Churchilla Nicholas Soames.

Premiér se poslance snažil přesvědčit, aby možnost odchodu Británie z EU bez dohody neblokovali. Podle něj totiž v posledních týdnech šance na uzavření brexitové dohody s EU vzrostla.

Návrh zákona, o kterém se bude hlasovat, dává vládě čas do 19. října na dosažení nové dohody s Evropskou unií na unijním summitu 17. října, nebo požaduje souhlas parlamentu v případě „divokého“ odchodu z Unie. Zákon by ještě musel projít horní komorou parlamentu, Sněmovnou lordů.

Pokud vláda nesplní ani jednu podmínku, musí premiér požádat předsedu Evropské rady Donalda Tuska o další odklad brexitu, tentokrát do 31. ledna 2020.

Johnson potvrdil, že bude po vládní porážce usilovat o vypsání předčasných voleb. Jejich termín by podle médií mohl stanovit na datum před brexitem.

Opoziční labouristé sice dlouhodobě usilují o volby, ale šéf Jeremy Corbyn prohlásil, že je podpoří, teprve až bude schválen zákon proti „divokému“ brexitu.

Johnsonova vláda navíc i nadále počítá s tím, že příští týden nastane vynucená přestávka v zasedání parlamentu, kterou minulý týden schválila královna na základě premiérovy žádosti. Poslanci by se podle tohoto plánu vrátili do práce až 14. října.

Brexitový puč proti parlamentu: Johnson požádal britskou královnu o odstavení poslanců

(pel)