Britský premiér Boris Johnson požádal královnu Alžbětu II., aby v září přerušila zasedání parlamentu. Trvá na tom, že země opustí Unii s dohodou, nebo bez ní...(Ilustrační foto)

Britský premiér Boris Johnson požádal královnu Alžbětu II., aby přerušila zářijové zasedání parlamentu a odstavila tak poslance. Johnson tak chce zhatit plány opozice na odvrácení brexitu bez dohody 31. října. Současně ale poslance odmítl, že by se poslance snažil obejít. Opozice Johnsonovo oznámení označila za „puč proti parlamentu“.

Ministerský předseda požádá královnu o přerušení zasedání poté, co se poslanci vrátí do lavic po letní pauze.  Neměli by tak šanci odvrátit odchod Velké Británie z EU bez dohody legislativní cestou.

Panovnice poté představí záměry kabinetu na příští rok ve své řeči. Projev obvykle vypracovává předseda vlády, v tomto případě tedy Boris Johnson.

Premiér trvá na tom, že země opustí Unii s dohodou, nebo bez ní. Opoziční uskupení včetně některých vládních konzervativců odchod bez dohody nechtějí.

Podle Johnsona je ale „naprosto nepravdivé“, že by se snažil v otázce brexitu obejít parlament. Členové Dolní sněmovny budou mít podle něj na debatu o brexitu před klíčovým unijním summitem 17. října dost času.

Šéf labouristů Jeremy Corbyn v polovině srpna vyzval všechny, kteří odmítají odchod z Unie bez dohody, aby se spojili a svrhli Johnsonův kabinet. Tím by se brexit odložil a Británie by šla k předčasným volbám.

Opozice oznámila, že bude spolupracovat, ale zatím ji čeká hledání legislativního prostředku, který by Johnsona donutil k odkladu.

Dolní sněmovna po letní přestávce znovu zasedne 3. září. Pak by měla jednat 2 týdny a znovu po výročních konferencích stran na začátku října.

Nyní vláda chce, aby zasedání bylo přerušeno od druhého zářijového týdne až do 14. října, kdy by jej tradičně slavnostně zahájila panovnice.

(pel)