Startuje již druhý ročník projektu „Tatra do škol“.

V záři letošního roku odstartuje již druhý ročník projektu „Tatra do škol“, který započal v minulém roce v Kraji Vysočina. Letošní ročník se uskuteční ve spolupráci společnosti TATRA TRUCKS, Pardubického kraje, Správy a údržby silnic Pardubického kraje a Střední školy automobilní Ústí nad Orlicí, jejíž studenti budou nové vozidlo TATRA PHOENIX 4×4 sestavovat.

O úspěšný projekt projevují zájem také další kraje i školy.

„V tuto chvíli jsou ve výrobě součástky pro stavbu nového vozidla TATRA PHOENIX 4×4, které budou sestavovat studenti Střední školy automobilní v Ústí nad Orlicí. K předání stavebnice by mělo dojít v průběhu září,“ uvedl Petr Neuman, manažer pro klíčové zákazníky TATRA TRUCKS.

Stavba Tatry by měla trvat přibližně tři měsíce a studenti ještě před jejím zahájením absolvují odborné školení přímo v automobilce TATRA TRUCKS. Po sestavení nového vozidla dojde k jeho přepravě do Kopřivnice, kde projde diagnostickým procesem i zkušebními jízdami na polygonu.

Této části projektu se studenti, kteří budou na sestavení vozu pracovat pod vedením tatrováckých mistrů, rovněž zúčastní. Následně najde dokončená „studentská“ Tatra svůj nový domov ve vozovém parku Správy a údržby silnic Pardubického kraje.

„Projekt svým charakterem i rozsahem nemá v České republice obdoby a TATRA TRUCKS plánuje pokračovat v podobné spolupráci s dalšími kraji a školami. Zájem už projevila velká část krajů, se kterými již řešíme podrobnosti projektu,“ informoval Petr Neuman.

„Jedná se především o kraje Královehradecký, Moravskoslezský, Jihomoravský, Středočeský a Hlavní město Praha. V ostatních krajích je projekt ve fázi komunikace s jednotlivými odbory školství. Zájem projevují dokonce i jednotlivé školy,“ popsal úspěch projektu Neuman.

Stavba tatrovky studenty z Pardubického kraje je již druhým ročníkem vzdělávacího projektu Tatra do škol. Pilotní ročník se uskutečnil v minulém roce v Kraji Vysočina, kdy studenti Střední průmyslové školy v Třebíči postavili Tatru pro Krajskou správu a údržbu silnic Vysočina.

„V Kraji Vysočina měl projekt velký úspěch, proto již v tuto chvíli řešíme další stavebnici, kterou by měli sestavit studenti z České zemědělské akademie v Humpolci, střední školy,“ doplnil Neuman.

Akciová společnost TATRA TRUCKS převzala v roce 2013 světoznámou kopřivnickou automobilku, která po změně vlastnické struktury prošla úspěšnou restrukturalizací. Kromě standardizovaných modelových řad vyrábí i speciální nákladní vozidla na míru požadavkům zákazníka. Osmdesát procent produkce automobilky je určeno k exportu.

Automobilka TATRA TRUCKS zaměstnává více než 1000 lidí a dalších více než 600 pracuje v dceřiném podniku TATRA METALURGIE zaměřeném zejména na slévárenství a kovárenství. (sfr)