Návrh ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana projednají poslanci 26. září.

Sněmovna se bude zabývat ústavní žalobou na prezidenta Miloše Zemana 26. září. Senátorům vadí, že prezident svým jednáním a kroky porušuje ústavu. 

Senát poslal materiál do sněmovny na konci července. Poslanci pak mají na projednání tři měsíce, a pokud by nerozhodli, návrh by takříkajíc spadl pod stůl.

Už v pátek příštího týdne se bude návrhem zabývat sněmovní ústavně právní výbor.

Senát je jediný orgán, který může iniciovat žalobu proti prezidentovi. Návrh musí podpořit tři pětiny přítomných senátorů a poté i tři pětiny všech poslanců, tedy nejméně 120 poslanců.

To by však mohl být problém, protože sněmovně vládne Babišovo hnutí ANO, ČSSD a komunisté, kteří Zemana podporují. Prezident má navíc podporu opozičního Okamurova hnutí SPD.

Senátorům vadí například údajný pokus o ovlivňování soudů, (ne)přijímání demise členů vlády nebo přístup Zemana k sestavování vlády, kdy u moci udržoval Andreje Babiše, ač nezískal důvěru sněmovny. Prezident podle nich „vytvořil situaci, kdy vláda bez důvěry vládla bez jakékoliv odpovědnosti“.

Nechybí ani zpochybňování tajných služeb nebo odmítnutí jmenování Miroslavy Němcové (ODS) v roce 2013 premiérkou, i když měla podporu parlamentu. Zeman raději jmenoval vlastní vládu v čele s Jiřím Rusnokem.

(pel)